Den förtrollande dansen i skyn

Publicerad 05-12-2017 av

Det är med en magisk känsla som norrskenet dansar över himlen och får oss att stanna upp. Kring våra stugor, främst i norra Sverige är chansen stor att ni får uppleva detta skådespel om ni hyr en stuga under vintern när himlen är som mörkast.  Ju längre norrut i Sverige ju kraftigare är norrskenet men det är inte ovanligt att det sträcker sig ner över mellan Sverige och även södra Sverige.


Tid för Norrsken

Norrskenet syns som bäst runt våra stugor mellan 21.00 på kvällen och 02.00, mellan oktober och mars. Det är störst chans att se norrsken på vintern i Sverige eftersom nätterna är långa och kylan gör att det blir klarare sikt eftersom det finns mindre vattenånga luften. Norrsken är mycket svagare än solljus syns därför inte på dagtid, all gatubelysning och liknande gör det svårare att se norrskenet. 

Läs även: Vintersäsongen i Lofsdalen


Bästa plats för norrsken

Norra Lappland, närmare bestämt Abisko nationalpark i Kiruna anses ha världens bästa förutsättningar för att få se norrsken. Bergen som omger Abisko nationalpark förhindrar att moln bildas och störande ljuskällor är få.

Abisko nationalpark ligger ca 10 mil väster om Kiruna. Nationalparken nås med bil, buss eller tåg.

Läs även: Vinterfiske i Sverige


Hur uppstår norrsken

När du sitter i din stuga och häpnas över ljuset som dansar i skyn så kommer givetvis funderingen vad det är som händer. Är det gudarna, sagoväsen eller magiska krafter? Det har givetvis tagits fram en vetenskaplig förklaring. Vetenskapen påstår att norrsken uppstår av att elektroner från solen kraschar in i jordens atmosfär. Där kolliderar elektronerna med gaspartiklar och den elektriska laddningen som sker ger ifrån sig det effektfulla ljusskenet som vi kallar norrsken. Om detta verkligen stämmer eller om förklaringen bara är framtagen för att lugna oss, det får vi nog aldrig veta.

Färgen på norrskenet beror på vilken typ av molekyler partiklarna från solen kolliderar med. Den vanligaste färgen är ljusgrönt, men norrsken kan även skimra i rött, gul, rosa, lila och vitt ljus.

Läs även: Jultraditioner i Sverige


Tips: KP-index

Det är omöjligt att förutspå norrsken, så även om du hyr en stuga så långt norrut i Sverige det går att komma så finns aldrig några garantier. Men den geomagnetiska aktiviteten mäts i något som kallas kp-index. Det brukar användas som en norrskensindikator på hur stor sannolikhet det är för norrsken. Ju högre kp-index desto större är chanserna. Ju längre norrut i Sverige du befinner dig, desto lägre behöver kp-indexet vara för att se norrsken. Generellt har hela Sverige chans att se norrsken med ett Kp-värde på 6 eller högre.

► Det finns flera hemsidor och appar som visar kp-index där du befinner dig. Vissa appar kan ge dig en notifikation när kp-index stiger över en viss gräns som du satt.

Läs även: Turistsäsongen i Idre fjäll