Hyr ni en stuga i norra Sverige så är det aldrig långt till vildmark och storslagen natur. Landskapet kring stugorna upp mot norska gränsen bjuder på en mäktig fjällvärld medan kuststräckan är till stor del orörd och betydligt mindre exploaterad jämfört med skärgårdarna i södra Sverige. Naturen kring våra stugor i inlandet, mellan kust och fjäll, präglas av djupa skogar som omfamnar ett myller av fiskrika sjöar och vattendrag. Uthyrningen av stugor är inte lika utbredd i Norrland som i södra Sverige och mellan Sverige, vilket gör att guldkornen här är extra eftertraktade. Chansen att få se ren, älg och andra fina djur i sin naturliga miljö är god i norra Sverige.
Norrland är till ytan största av Sveriges tre landsdelar består av nio landskap: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland. Norra Sverige har 59,6 procent av Sveriges yta, fast endast 12 procent av Sveriges befolkning.
Läs också:
Fiske och natur i norra Sverige
I norra Sverige är det väldigt populärt att spendera tid ute i naturen, att fiska, jaga, vandra, plocka bär och svamp står högt upp på listan. Skogarna i väldigt stora och befolkningen är låg vilket gör det enkelt att hitta sin egen plats och orörd natur. Det finns många fina fiskevatten och chanserna för napp är väldigt goda.
Kring fjällstugorna i fjällvärlden är vandringslederna långa och vyerna magiska. Skidbackarna sadlar om på många platser och används till olika cykelsporter.
Hyr ni en stuga längs kusten där det finns tillgång till båt så brukar det inte vara speciellt svårt att hitta en egen ö att strosa runt på. Vid kusten bor ni nära havets lockelser, men ändå inpå skog och vildmark. Hyr ni en stuga i Höga Kusten så måste ni passa på att prova delikatessen Surströmming som fiskas och produceras lokalt här, denna älskade och hatade maträtt är känd för sin - för en ovan - illaluktande doft. Längre upp, framförallt mot gränsen till finland går det att prova en unik fiskemetod, nämligen sikhåvning.
Värt att nämna om norra Sverige är att klimatet är milt och skönt, det blir sällan över 25 C vilket är perfekta förhållanden både för fiskelyckan samt växtkraften hos bär och svamp. På sina platser finns det risk för mygg, speciellt inåt landet kring myrmark. Så skall ni ut i myrmarken och plocka Norrlands guld, hjortron, så är myggmedel ett måste. Även vid fiske och andra stillsamma aktiviteter är det bra att ha med myggmedel för säkerhets skull.
Läs också:
Unikt fiske i Sverige - Sikhåvning
Surströmmings guiden
Hyr ni en stuga vintertid i norra Sverige så är det myggfritt, det finns även möjligheter till flera unika aktiviteter. Ni kan åka Hundspann är en populär turistattraktion, där ni kan susa fram på en släde dragen av hundar ut i vildmarkens charmiga terräng. Möjlighet att åka renspann finns i de nordligaste delarna av Sverige. I fjällvärlden finns många populära skidorter som erbjuder allt från utförsåkning till längdskidor och after ski.
Skoter är populärt bland de som hyr en stuga i norra Sverige, skoterlederna är många och långa i princip i hela Norrland. Det finns anordnade skoterturer som passar nybörjare. Det går även att hyra en skoter dygnsvis för den som är mer van.
För er som vill fiska på er semester så går även det vintertid, när isen har lagt sig så är det pimpelfiske som gäller. Då borras ett hål i isen där betet firas ner från ett speciellt pimpelspö.
Vintertid, speciellt mot höst och vår, så är chansen god att få se norrsken som dansar i skyn. Det är ett vackert skådespel som lockar många turister varje år. Norrskenet är kraftigare ju längre norrut ni väljer att hyra er stuga.
Ett tips till er som hyr en stuga nära Jokkmokk i februari är att besöka Jokkmokks marknad. Utöver marknad så är det en folkfest för samer. Mycket av det som säljs präglas från det samiska folket med djurskinn och olika samiska konsthantverk.
Läs också:
Vintersäsongen i Lofsdalen
De flesta vet att man får tjäna 50 000 kr skattefritt på att hyra ut sin stuga. Men hur fungerar det? Här förklarar din stugförmedling hur du skall deklarera din uthyrning samt vilka avdrag och regler som gäller. Detta är en komplett och enkel guide för dig som hyr ut ett boende, både permanentboende och fritidshus. Denna artikel är granskad av Skatteverket.