FAQ OM CORONA

Kontakt med er stugförmedling?

- Senast uppdaterat 2021-02-27


Information om Coronavirus - Stugförmedling i Sverige

Hur ser läget ut?

Som stugförmedling och en del av turistbranschen berörs vi av den situation som råder. Vi älskar Sverige och vill att fler får uppleva vårt blomstrande land. Men stängda gränser och oro gör att färre turister reser till Sverige. Detta drabbar givetvis oss och branschen i stort. Däremot för dig som turist inom Sverige, medför läget att fler stugor är lediga och du har stor chans att hitta ett riktigt fint semesterboende.

Vår förhoppning är att vi Svenskar ger oss ut och spenderar vår semester inom Sveriges gränser. Då hjälps vi alla åt att främja turismen inom Sverige samtidigt som vi får en härlig semester. Det är positivt om fler handlar av småföretagare, där varje kund är oerhört viktig. Du behöver dessutom aldrig oroa dig för inställda flygresor och stängda landsgränser.

Att hyra en stuga någonstans i Sverige är bland det säkraste semester du kan göra. Förutom att slå upp ett tält i skogen, är en stuga den absolut säkraste boendeformen till din semester i Sverige. Många stugor ligger lite avskilt och risken för smitta är verkligen minimal. Här kan ni ha en bekväm semester i en svensk sommaridyll, uppleva en ny omgivning, natur, sjö, hav, skogar, bad och fiske.

Boka din stuga hos oss! Klicka här


Vad gäller för hyresgäster

Kan jag avboka?

Det går alltid att avboka. Bokningsavgiften är något hyresvärden erhåller som säkerhet för att hålla boendet reserverat, denna återbetalas i regel inte vid avbokning. Vad som gäller i övrigt är beroende på tidpunkt och omständigheter, vi hänvisar till gällande avbokningsregler i våra hyresvillkor.

Är allt betalt och klart så råder vi dig att kontakta dina hyresvärd och komma överens. Kanske det går bra att skjuta på vistelsen tills läget lugnat ner sig? Kommer ni inte överens så kan vi hjälpa till.

Det kan även finnas möjligheten att få ersättning för utlägg genom din reseförsäkring.
Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller för dig.


Kan jag boka om?

Är stugan ledig önskad period och hyran är detsamma så ser vi inga större problem med det. Vi rekommenderar er hyresvärd att godta en sådan förändring och oftast är det möjligt. Det är alltid upp till din hyresvärd att godkänna en sådan ändring.

Ändras vistelsen till en period med högre hyra så kan ni få stå för mellanskillnaden, ändras det till en period med lägre hyra så kan ni inte räkna med att få tillbaka mellanskillnaden.

OBS! Vi har nu infört kostnadsfri ombokning för bokningar gjorda från och med idag: 2020-03-27. Vi anser att detta är en bra åtgärd som gynnar oss alla. Många är förstås försiktiga just nu och vi hoppas att denna möjlighet kommer skänka ökad tryggheten till er som vill boka en stuga till semestern. 


Får jag avboka om jag blir sjuk?

Boka till vårt trygghetsskydd. Då får ni pengarna tillbaka för hyran - även nära inpå ankomsten - ifall du eller någon i ditt sällskap blir sjuk eller skadas så pass att vistelsen i stugan ej kan genomföras. Detta gäller även om sjukdomen beror på COVID-19 och det gäller för en hyra upp till 20 000 kr.


Tips för att minska riskerna

 • Undvika att röra vid mun och ögon.
 • Undvika kontakt med sjuka människor och onödig beröring.
 • Undvik folksamlingar och håll ett behörigt avstånd till människor.
 • Tvätta händerna ofta och extra noga, använd tvål och varmt vatten.
 • Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som kastas.
 • Hälsa utan att skaka hand.

Vad gäller för hyresvärdar

Kan jag avboka mina gäster?

Är allt betalt och klart så råder vi dig att kontakta dina gäster och komma överens. Kanske det går bra att skjuta på vistelsen i stugan tills läget lugnat ner sig? Kommer ni inte överens eller om ni har språksvårigheter så kan vi hjälpa till, det är rådande avbokningsregler i avtalsvillkoren som gäller.

Vi rekommenderar att ta emot gästerna till er stuga som planerat eller boka om.

Glöm inte att uppdatera din kalender ifall ni flyttar gästens vistelse.


Kan gästerna boka om?

Det finns ingen rättighet i avtalsvillkoren till ombokning. Men med tanke på läget som råder så rekommenderar vi er att tillåta ombokningar om det är möjligt. Vill gästen ändra vistelsen till en period med högre hyra så kan ni begära mellanskillnaden, ändras det till en period med lägre hyra så brukar däremot inte mellanskillnaden betalas tillbaka. Men det är helt upp till er hur ni vill göra i dessa fall.

OBS! Vi har nu infört rätt till ombokning för bokningar gjorda från och med idag: 2020-03-27. Vi anser att detta är en bra åtgärd som gynnar oss alla. Många gäster är förstås väldigt försiktiga just nu och vi hoppas att denna möjlighet kommer öka tryggheten och viljan att boka er stuga. 


Kan gästen avboka?

Gästerna kan avboka sin vistelse i stugan. Hur det ser ut med återbetalning beror dock på tidpunkt och omständigheter. Den utbetalda bokningsavgiften på 20 % är något ni erhåller som säkerhet för att hålla boendet reserverat, ni har i de allra flesta fall ingen skyldighet att återbetala den. Vad som gäller i övrigt är beroende på tidpunkt och omständigheter, vi hänvisar till gällande avbokningsregler i våra avtalsvillkor.


Tips för att skydda boendet och gästerna

När det kommer till ert boende efter gästernas vistelse, så har staten gått ut med att risken att bli smittad genom så kallad indirekt kontaktsmitta - när man rör vid ytor eller redskap - bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats något fall där någon har smittats genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns. Risken för smittspridning mellan bokningarna är därför väldigt liten, men det finns alltid åtgärder du kan ta för att minska risken ytterligare.

 • Se till så det finns tillgång till tvål vid alla tvättställ och kranar.
 • Tillhandahåll gärna med handsprit och våtservetter med desinfektionsmedel.
 • Torka av ytor där gästerna ofta tar. Ex. dörrhandtag, skåphandtag, kranar, fjärrkontroller, trappräcken och lysknappar.
 • Städar du själv så använd handskar och rengöringsmedel med antibakteriella egenskaper.
 • Tvätta som vanligt sängkläder och handdukar mellan bokningarna. Glöm inte att tvätta kökshanddukar och liknande.
 • Se tidigare ”Tips för att minska riskerna”