Barnens krabbfiske med klädnypa

Publicerad 26-04-2017 av

Många av de som hyr stugor från oss på västkusten i södra Sverige har provat att fiska krabbor. Krabbfiske är en annorlunda fiskemetod och är väldigt populär på Västkusten efter Bohuslän, Västergötland och Hallands kust. Om sommaren kan barnen med spänning och glada skratt fiska krabba nära stugan. Det är givetvis ett nöje som också är värt att prova på för oss vuxna. Har inte stugan ni hyr från oss en egen brygga så brukar det inte vara några problem att fiska från någon av bryggorna i omgivningen eller direkt från klipphällarna. Vid kusten i Sverige finns det gott om platser att fiska från. Hör gärna med hyresvärden till er stuga om ni är osäker på vart de bästa krabbfiskeställena är. I regel så vistas krabborna på ca 1 meters djup och gillar att gömma sig bland tång och stenar.


Redskap för krabbfiske i Sverige

► Krabbfiskespö eller ett snöre med en klädnypa fastknyten i ena änden.

► En hink eller bunke att förvara krabborna i.

► Bete: Blåmusslor, räkor, fiskbitar eller korv.

► En håv kan vara bra för att ta upp de lite större krabborna.


Så här fiskar ni krabba från bryggan

Förberedelser inför krabbfiske

Börja med att hälla i vatten i hinken där du skall förvara krabborna. Låt aldrig krabborna få solsting, placera gärna hinken i skuggan så krabborna har det svalt. Finns ingen skuggig plats så ger lite tång i hinken också bra skugga.

Fäst ditt bete i klädnypan. Vill du agna med blåmusslor så finns de ofta bland tången vid bryggan. Fånga en blåmussla, knäck skalet med en sten och fäst mumsbiten i klädnypan.

Innan ni börjar fiska så måste ni bestämma om det är den med flest krabbor eller den som får den största krabban som är dagens vinnare. Reglerna kan inte skrivas i efterhand, för det kan störa husefriden i stugan.


Nu är det dags att fiska krabba

Släpp ner ditt bete till botten, gärna nära stenar, tångruskor och håligheter där krabborna gömmer sig. När en krabba nyper ett rejält tag i betet så drar du varsamt upp din fångst så inte betet lossnar eller krabban tappar taget. Du kan ta hjälp av en hov när krabban kommer upp mot ytan, speciellt om det är en större krabba.

Placera varsamt krabban i hinken, tänk på att krabbor har klor och kan nypas ganska hårt.

När du fiskat färdigt så släpper du tillbaka krabborna på samma plats där du fångat dem. Skall ni fiska länge så kan det vara bra att byta vatten eller släppa tillbaka krabborna efter ett tag så de inte blir för varm och far illa.

Vi rekommenderar att barn använder flytväst på bryggan vid er stuga och att vuxna alltid håller ett vakande öga.