Se & Göra på Gotland

Publicerad 03-03-2023 av

Skall du hyra en stuga på Gotland? Gotland är Sveriges största ö och ligger i Östersjön, ca 10 mil från Sveriges fastland. Gotlands natur är dramatisk, lugnt, kargt, frodigt och lämnar ingen oberörd. Den är allt på samma gång, beroende på var på ön man befinner sig och vilken årstid det är. Inspirerande vacker och magisk. Den ger även upphov till friluftsliv och en mängd aktiviteter på din stugsemester här på ön, allt från vandring, cykling och vattenaktiviteter. 


Besök visby på Gotland när du hyr en stuga

Besök Visby på Gotland

Cykla i Visby och på Gotland

Något som är väldigt populärt på Gotland är ta sig fram med cykel till olika sevärdheter. Gotland är en platt ö och har ofta soligt väder vilket gör cykling till ett härligt färdmedel när du hyr din stuga på Gotland. I visby finns det flera ställen att hyra cykel om det inte ingår i stugan du hyr.

Visby ringmur som besöksmål från din stuga

Visby Ringmur

Om du hyr en stuga på Gotland så är Visby nästan ett måste att besöka. Visbys ringmur började uppföras i mitten av 1200-talet och är en av Sveriges största sevärdhet och är en välbekant silhuett sedan snart nog 700 år. Muren är upp till 11 meter hög på sina ställen och ca 3,4 km lång, efter hand höjdes muren och fler försvarstorn byggdes till - den anses vara färdigställd vid 1300-talets mitt. Muren är försedd med tre huvudportar (Söder- Öster och Nord), muren har över 50 torn. Den är uppförd av kalksten i skalmursteknik och kalkstenen bröts i Östergravar utanför murens östra del och även i stenbrott på Galgberget. 


Bada på kneippbyn på Gotland under din semester

Kneippbyn för barnfamiljer

Har du barn med dig på din stugsemester? Då är Kneippbyn ett måste. Här har ni ett sommarland där ni träffar kända figurer från Pippi Långstrump, ni kan besöka hennes hus, se pippiteater och åka diverse attraktioner. Det finns även ett vattenland med vattenrutschbanor för både stora och små gäster. Även äventyrsgolf och restauranger, perfekt dagsutflykt från er stuga.

 
Åk gotland runt när du hyr en stuga på Gotland

Gotland runt från din stuga

En trevlig dagsutflykt från er stuga kan vara att åka bil eller motorcykel runt hela eller halva ön. Att åka runt Gotland är en sträcka på mellan 30 och 50 mil beroende på vilka vägar du väljer. Du åker längs mindre vägar kantade av varierat landskap, väderkvarnar, lantliga samhällen och gårdsbutiker att besöka. Det går även att ta bilfärja över till Fårö från norra Gotland. Färjan går ca en gång i halvtimmen. 


Se rauk när du hyr en stuga på Gotland

Gotland för naturälskaren 

Gotlands natur skiljer sig avsevärt från resten av Sverige, kusten utgörs av strandvallar, raukar och klapperstensfält, omväxlande med långa och populära sandstränder.


Se Raukar på Gotland

Det som Gotland kanske är mest känd för är just sina raukar. En rauk är en nednött sten, ett vittringsfenomen som blir till när relativt mjukare bergarter runt stränderna eroderas av det omgivande havet och en hårdare kalkstens kärna blir kvar, raukarna på Gotland är en kvarleva av det korallrev som fanns där för c:a 400 miljoner år sedan.

Det finns ca 25 platser med raukfält på Gotland, rauken ”Kaffepannan” eller ”Hunden” som den kallas är en av dom mest fotograferade raukarna på Gotland. Den finns i Gamla hamn och är väl värd en utflykt när du hyr en stuga på Gotland.


Bada i havet på Gotland

Bada på Gotland

Sudersand

Solstranden Sudersand på ön Fårö utanför norra spetsen på Gotland har alla faciliteter du kan önska dig – såsom kiosker, barer, restauranger och bjuder på en fem kilometer lång finkornig sandstrand med fint långgrunt vatten.

Du bör du vara ute i god tid om du ska åka hit över dagen från din stuga. Kön till färjan över till Fårön blir snabbt lång och då kan drömmen om stranden snabbt förvandlas till ett tålamodstest i bilen – men när du väl är framme kommer alla dina trubbel kännas långt borta. 


Hideviken

Hideviken med sin extremt långgrunda sandstrand och varma vatten är som tagen ur en vacker sommardröm. Vattnet är en perfekt lekplats för familjen när ni är på stugsemester. Det finns dock inga faciliteter i området så packa picknickkorgen i stugan och ta med när ni åker hit. I det närliggande kalkbrottet anordnas Hide Blues festival, akustiken är väldigt maffig i kalkbrottet så vad passar bättre än blues på en ljummen sommarkväll? 


Blå lagunen

Att besöka blå lagunen är som att vara vid en strand i medelhavet, vattnet är turkosblått och klart. Blå Lagunen var tidigare ett gammalt kalkbrott som med tiden har blivit vattenfyllt och har gjorts om till en badplats. Detta ställe har blivit riktigt populärt på grund av sin medelhavs känsla, och det gäller att vara ute i god tid om man vill hitta en parkering. Stranden består mest av smågrus så det är smart att ta med badskor och även ett liggunderlag eller solstol då det annars kan bli lite hårt att ligga direkt på marken. Blå Lagunen ligger vid Gotlands nordligaste spets och det tar ca 50 min att köra dit från Visby. Tänk på att det blir snabbt djupt så det gäller att hålla koll på sina barn.


Bilder