Stuguthyrning och dess fördelar

Publicerad 18-05-2016 av

Att tillbringa en tid i en stuga, omgiven av lummig natur och en härlig miljö något som vi vill att alla ska få uppleva. Att köpa en sommarstuga i Sverige har aldrig varit lika populärt som idag, anledningen är att många bor i lägenhet eller i villaområden och vill komma till sitt smultronställe, känna naturens närhet och fly från en stressfull vardag. Det går inte att komma ifrån att det är en verklig lyx som sätter guldkant på tillvaron. För att ha råd med den där drömlika semesterbostaden så är det många som tar tillfället i akt att hyra ut boendet. Uthyrning är givetvis en väldigt fördelaktigt annars också, oavsett anledning. Hos oss finns efterfrågan för alla typer av boenden, från slott till koja.

Gå med hos oss idag! Skicka in formuläret för nya stugor


Några fördelar med att hyra ut stugan

► Väldigt få tillbringar hela året i sin stuga, istället för att låta ert fantastiska boende stå tomt så är det bättre att hyra ut och låta någon medmänniska få smaka på kakan. Dela med er av en fantastisk upplevelse till andra. Som tack får ni en extra inkomstkälla på ett enkelt sätt.  Risken för inbrott minskar dessutom drastiskt om stugan är bebodd istället för att det står tomt.

► Den stora moroten är givetvis hyran ni får från stuguthyrningen. Vad kan man göra om man får ett extra tillskott i kassan? Vad ni väljer att spendera pengarna på är helt upp till er. Här listar vi några idéer vad andra som hyr ut genom oss lägger pengarna på.

Semesterkassa – Spar det ni får in via uthyrningen och unna dig och din familj en rejäl semester. Antingen utomlands eller varför inte i Sverige - testa att bo i någon av våra fina stugor, i en del av landet ni aldrig besökt?

Investera i stugan – Det är ofta kostsamt att renovera, att använda pengar ni annars inte haft gör att det känns betydligt lättare. Nu kan ni unna er det där vildmarksbadet eller bastun som ni så länge gått och suktat efter.  Bygg en terrass, rosenträdgård eller något annat fint. Det gynnar både er och uthyrningen av stugan.

Betala av lån – Många strävar efter att bli skuldfri och genom att hyra ut sin stuga kan återbetalningen av lån få en rejäl knuff i rätt riktning.

Spenderarbyxorna – Använd det extra tillskottet till att spendera på allt mellan himmel och jord. Goda middagar, kläder, teknik, roddbåt till stugan - ja möjligheterna är många.

► Lär känna människor från andra delar av Sverige eller andra länder. Givetvis skall ni alltid ge hyresgästerna lugnet och enskildheten de förtjänar på semestern. Många får dock väldigt god kontakt med hyresgästerna, visar dem omgivningen och ger tips på olika utflyktsmål. Ibland klickar kemin och ni har byggt upp en vänskap med tidigare helt främmande personer. Vem vet vart det kan leda?

Mer om stuguthyrning:

Tips till er som hyr ut


Hyra och prissättning av stugan

► Du kan hyra ut stugan skattefritt upp till 50 000 SEK per år. För hyresintäkterna får du årligen göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 SEK per privatbostad du hyr ut. Du får även göra ett avdrag på 20 % av hyran. Med andra ord så får du hyra ut för upp till 50 000 SEK skattefritt. Reglerna gäller oavsett vart stugan ligger, från Skåne i söder till Lappland i norr. 

Läs vår guide inför deklarationen:
Så funkar det - Deklarera uthyrning av stuga

► Det finns regler på hur mycket du får ta ut i hyra, de varierar beroende på vilken typ av bostad du hyr ut. Privata Pengar har tagit upp bra information om detta i sin Airbnb guide. Reglerna kan givetvis ändras efter skrivande stund, för gällande och fullständig information ber vi dig titta in på skatteverkets hemsida

► Den konkurrensmässiga veckohyran som du kan ta för din stuga varierar stort beroende på läge, hur attraktivt området är, design och faciliteter. Avstånd till populära turistmål som exempelvis Stockholm eller Astrid Lindgrens värld är en faktor att ta med i beräkningarna. Det är ofta bra att ha tålamod och prova sig fram. Får du väldigt mycket uthyrt i snabb takt så är det dags att höja hyran och får du inte så många veckor uthyrt så bör hyran sänkas - Det gäller att hitta en bra balans. Vi på Incoming har lång erfarenhet av stuguthyrning och kan ge ett förslag på en lämplig prisbild.


Hyra ut genom sverigestugor.eu

Oavsett om du har en privat annons på blocket och liknande så kan du även vara med hos oss. Vi tror på enkelhet och hjälper gärna till med marknadsföringen av din stuga. Samtidigt gör vi det bekvämt för dig - ordnar med allt det formella, utlandsfakturering, ingång i avtal, ser till så gästerna får vägbeskrivning och liknande. Vår affärsidé bygger på att det är fritt att hyra ut genom oss och kostnaden för våra tjänster läggs på utpriset, på så vis undviker vi även dolda kostnader för gästerna. 

När vi får in en bokning på din stuga så får du direkt ett mail med frågan om du vill hyra ut till gästen den aktuella vecka, sen får du fritt tacka ja eller nej till bokningen. Det enda vi kräver är att du gör ditt bästa för att hålla din bokningskalender uppdaterad, detta för att hålla en så hög servicenivå som möjligt gentemot gästerna. 

Vill du hyra ut hos oss? Skicka då en intresseanmälan på: Hyr ut din stuga

Du kan givetvis även ringa ifall du vill veta mer, du når oss enklast på 070-267 46 33

Relaterade sidor till stuguthyrning:

Omdömen från husägare
För husägare