Skall ni hyra en stuga i Lappland så bor ni i Norra Sverige, i Norrlands inland. Lappland gränsar till Norge i väster, i söder till Jämtland och Ångermanland, i sydost till Västerbotten, i öster till Norrbotten och i nordost till Finland.
Lappland är Sveriges största landskap och utgör runt en fjärdedel av hela ytan av Sverige. Lappland kallas ofta för Europas sista vildmark, finns mycket plats för alla som söker lugn och tystnad under sin stugsemester.
Här är de svenska vintrarna som längst, meterhöga snödrivor, det magiska norrskenet och tjocka isar på sjöar och floder. Redan i oktober öppnar de första skidanläggningarna. Under vintern erbjuds många härliga semester aktiviteter såsom hundspann, skoterturer och fiska isfiske. När du kör till stugan på vintern i Lappland bör ni hålla utkik efter renspår i snön. Ser ni renspår bör ni sakta ner farten ordentligt, det kan hända att det står en flock renar mitt på vägen bakom nästa kurva.
Norrskenet har fått sitt latinska namn Aurora Borealis av Galileo Galilei. Norrsken är ett magiskt ljus skådespel på himlen som kan skifta i många olika nyanser. De senaste åren har Prognoserna för norrsken har varit goda i Lappland. Om du vill se norrsken under din stugsemester rekommenderar vi att du håller koll på norrskensprognosen här: http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/
Lappland har en intensiv sommar med den berömda midnattsolen. Finns det något mer avkopplande än att beskåda solens vandring från dag till natt till dag från terrassen på en stuga.
Skall ni hyra en stuga i svenska Lappland så bor ni omgivet av oändliga orörda svenska skogar, drömlika sjöar och porlande vattenfall, här finns även ett rikt växt- & djurliv som har anpassat sig till det karga lappländska landskapet. Vill du plocka bär på din semester? I väst finns fantastiska hjortronmyrar, tundra och fjäll.
Ända sedan år 1605, arrangeras den färgstarka Jokkmokks marknad. Den startar varje år den första torsdagen i februari. Om du hyr en stuga under denna period ska du absolut uppleva denna folkfest. Marknaden lockar 10 000-tals besökare från hela världen varje år. Det är också den självklara mötesplatsen för samer från hela Sápmi.
Lappland är samernas rike i Sverige. Samerna är nordens äldsta folk, de har genom årtusende levt från jakt och fiske. Ännu idag lever många nomadliv i tält och flyttar med renarna när de söker näring. Duodji (samiskt hantverk) säljes som konsthantverk och är vid sidan om renskötseln en viktig inkomstkälla.
Lappland inbjuder till många kulinariska upplevelser som ofta har sitt ursprung i samisk kokkonst men även andra100-åriga matlagningskunskaper. I restaurangerna erbjuds ofta exotiska delikatesser som löjrom, snöripa, hjortron, regnbåge och lax. På lokala marknader kan du ofta köpa med dig ex. renkött och älgkorv för att duka upp en smakrik planka i din stuga.
I Oktober påbörjas den årliga uppbyggnaden av det berömda ishotellet i Jukkasjärvi, ett av världens berömdaste hotell med rum, sängar, biograf gjorda av is samt den berömda ICEBAREN där självklart även glasen är gjorda av is.
2016 presenteras också en stor nyhet, parallellt med det klassiska ishotellet byggs ICEHOTEL 365 i Sverige, en helt ny isupplevelse som kan besökas hela året. Det är en permanent konstruktion med en isbar och ett isgalleri. ICEHOTEL 365 drivs av solenergi under det ljusa sommarhalvåret. ICEHOTEL 365 öppnar i november 2016. Så nu kan du alltså besöka ishotellet även när du semestrar i en stuga Lappland på sommaren.
De flesta vet att man får tjäna 50 000 kr skattefritt på att hyra ut sin stuga. Men hur fungerar det? Här förklarar din stugförmedling hur du skall deklarera din uthyrning samt vilka avdrag och regler som gäller. Detta är en komplett och enkel guide för dig som hyr ut ett boende, både permanentboende och fritidshus. Denna artikel är granskad av Skatteverket.