Är du intresserad av fiske och hyr en stuga via vår stugförmedling under vintern i Sverige. Då skall du absolut försöka få chansen att prova på vinterfiske. I Sverige är det tillåtet att fiska vid de flesta sjöar, hav och vattendragen runt er stuga. Det som man måste vara uppmärksam på är det kan krävas fiskekort för att få fiska även vintertid. Hör med hyresvärden till er stuga vad som gäller i sjön nära er.

Läs om Krabbfiske med klädnypa på västkusten


Pimpelfiske i Sverige

Ligger stugan ni hyr från oss i närheten av en sjö så kan ni prova på att pimpla. Pimpelfiske är en form av fiske där man fiskar i ett hål som man borrat i isen. Som fiskeredskap används ett pimpelspö, det är ett kort spö som hålls med en hand. Du låter ditt drag med bete hissas ner i hålet och med små ryck med handleden lockar du fisken att nappa på ditt bete.

Den vanligaste fångsten vid pimpelfiske i Sverige är abborre, längre norrut i Sverige är röding vanligast. Även gädda är vanlig, särskilt på senvintern då den äter upp sig inför den tidiga vårens lek. De vintrar då isen lägger sig på den stora sjön Vättern är pimpling efter lake en speciell tradition.

Inbitna pimpelfiskare använder ibland en "pimpelark" eller "lakabusar". Det är flyttbara torrdassliknande stugor på medar som ger ett bra skydd mot väder och vind på isen. Vissa även inredd med kamin för att få det extra varmt och skönt.

Utrustning vid pimpelfiske

Isborr, pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är den klassiska startutrustningen vi använder i Sverige. Ibland kan husägaren som hyr ut stugan till er tillhandahålla pimpel utrustning. Annars finns det att köpa på de flesta affärer som tillhandahåller fiskeredskap.

Du kan fiska endast med drag men oftast agnar du med ett bete. Till agn används mestadels maggot eller fiskbitar.

Läs om Sikhåvning i norra Sverige


Fiska med angeldon

Ges det tillfälle när ni hyr en stuga att prova att fiska med angeldon så skall ni ta chansen. Angelfiske, är en typ av vinterfiske i Sverige där ett antal angeldon sätts ut i isen i syfte att fånga i huvudsak gädda.

Angeldonet består av ett kort skaft, en rulle med lina, en vippa av fjäderstål samt krok att fästa betet på.

Vid angelfiske görs först flera hål i isen med några meters mellanrum. Sedan fäster man angeldonet i snön intill hålet i isen. Man släpper sedan ner en lina i hålet med ett fastkrokat bete. Betet består av en mindre död fisk eller fiskbitar. Levande fisk är förbjudet att agna med i Sverige.

När man sedan får napp så slår vippan upp och signalerar att det är napp. Det är vanligt att kombinerar angeldonet med någon form av knallskott som smäller när vippan slår upp så man även hör när det nappar.

Detta är ett roligt och spännande fiskesätt! Ta gärna med lite ved från stugan, gör upp en brasa, grilla korv och drick varma drycker i väntan på att något av angeldonen ska signalera napp.

Läs om Vanliga fiskemetoder i Sverige


Säkerheten på isen

När ni vistas ute på isen gäller det att alltid tänka på säkerheten. Även om sjön vid stugan ser säker ut så finns det ingen is som är helt säker. Väderlek och vattenströmmar gör att isen förändras hela tiden, speciellt under våren i Sverige då dagarna är varmare och snösmältningen gör att snö, is och vatten rör på sig.

Kolla isens tjocklek, kärnisen måste vara minst en decimeter. Kärnisen är genomskinlig och hård. Ju mörkare färg isen har ju tunnare är isen.

Undvik områden där vattnet rör sig, t.ex. i sjöns in och utlopp.

Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, isen kan nämligen vara bortsmält under snödrivorna.

Ha alltid isdubbar redo utanpå jackan, lättillgängliga hängandes runt halsen. Vi rekommenderar även att ha med en räddningslina och flythjälp.

Lämna aldrig stugan för en tur på isen ensam. Känns isen osäker så gå tillbaka, försök att hålla avstånd från varandra. 

Läs om Fiske och natur i norra Sverige