Fiske och natur i norra Sverige

Publicerad 19-04-2016 av

Norra Sverige

Våra stugor i norra Sverige ligger inbäddat i ett landskap präglat av djupa skogar och orörd natur. Hit reser många fiske entusiaster framförallt för att fiska lax utefter någon av norrlands fina fiskevatten. Det fiskas givetvis även andra arter så som öring, röding, harr, gädda och abborre.

Norrland är känd för sitt lugna tempo och äventyrslystna vildmarkerna. Det sägs att norrlänningarna har 10 mil till sin närmsta granne, det stämmer inte riktigt men en känsla av att det faktiskt vore sant finns där när du rör dig ute i naturen. Söker du stillhet, tystnad och verkligen vill känna lugnet så bör du titta på våra stugor i de nordliga delarna av Sverige.


Norra Sverige sommartid

Sommartid kan du uppleva midnattsolen i norr om polcirkeln(Norrbotten och Lappland), det innebär att solen aldrig går nedanför horisontlinjen. Många som hyr våra stugor förvånas över att sommarnätterna är väldigt ljusa över hela norrland. Ju längre norrut i Sverige du kommer desto ljusare är det nattetid.

Under sommaren kan ni bege er ut i skogen som är rik på svamp och bär. Vandra längs leder, bada och fiska i Norrlands stillsamma miljö.

Fisket i norra Sverige är en svårslagen upplevelse. Själva känslan när du finner dig en glänta någonstans omgiven av den lummiga naturen. Det är bara du och fisken som kämpar mot varandra i en kamp på liv och död. Det enda som bryter tystnaden är myggen som dansar omkring, fiskar som hoppar i vatten och en gren som oförklarligt knäcks någonstans i skogen. Lukten av bark, rök och myggmedel sätter sig inpå kroppen och följer med dig ner till sjön när du tar ett kvällsdopp för att tvätta bort vildmarkens hinna.

Sommar tips:

Vid vissa platser är myggen väldigt ihärdiga, speciellt om du befinner dig nära myrmarker. Oftast räcker det med myggmedel för att hålla myggen borta. Det finns även diverse utrustning, allt från gaser till ljudvågor som ska hålla myggen på behörigt avstånd. Själv brukar jag ta med mig luftiga men täta kläder och min hatt med utfällbart myggnät ifall jag vet att det finns myrmarker i omgivningen.


Norra Sverige vintertid

Under vintern är det precis tvärt om, då kan du uppleva midvintermörker i de nordligaste delarna norr om polcirkeln, vilket innebär att solen aldrig går upp över horisontlinjen. Kvällstid finns det även goda chanser att få se norrsken, ett ljussken som dansar över himlen i ett mystiskt skådespel.

På vintertid när isen lagt sig ägnar sig de norrländska fiske entusiasterna sig åt pimpel fiske. Då borrar vi ett hål i isen och slår oss ner i en stol, firar ner vårt drag med maggot som bete. I närheten av många stugor finns det möjlighet att få åka hundspann, det kan även erbjudas skotersafari och andra exotiska upplevelser. Många beger sig ut i längskidspåren, vandrar i snöskor och susar ut för skidbackarna i fjällvärlden. 

Vinter tips:

Det gäller att klä sig varmt, för temperaturen i norra Sverige kan röra sig ända ner till -40C. Kring dessa temperaturer så gnistrar luften som tusentals små diamanter och marken gnekar där du går. Det är oerhört vackert, men ni bör klä er i flera lager av kläder för att hålla kylan ute. Jag har i regel 3 lager bestående av underställ, byxor, täckbyxor, tröja och täckjacka. Två par strumpor och ett par rejäla skor, varma vantar, eventuellt två lager vantar. En varm mössa och en rejäl halsduk. Det finns strumport och vantar med värmeslingor att köpa på Jula och liknande affärer.