Sverige är ett idealiskt land för alla fiske intresserade, varesig du är en erfaren sportfiskare eller en nybörjare som planerar att tälja dig ett eget metspö så är utbudet enormt. Vart än i landet du planerar att hyra din stuga så finns det alltid någon sjö, hav, älv eller å i närheten där det är fritt att fiska. I vatten med ädelfisk krävs det oftast fiskekort som brukar kunna köpas för en billig peng i någon närliggande kiosk, turistbyrå eller butik. Många gånger vet ägaren till stugan vart du ska vända dig för att köpa fiskekort och kan ibland även ge dig goda råd vart du borde fiska och vart du hittar de bästa fiskevattnen.

Utbudet är stort när det gäller varianter att fiska på i Sverige, vid många stugor har området sin egen specialité, allt från nät till sikhåvning. Men det finns tre huvudsakliga sätt att fiska i Sverige, mete-, kast- och flugfiske.


Fiska med metspö

Fiska nära din stuga med metspö När du metar så har du ett långt fiskespö med en fiskelina som är ungefär lika lång som metspöt. På linan sitter ett flöte, en fiskekrok och några sänken för att hålla kroken under vattnet. På krogen trär du en mask och sen svingar du ut ditt bete och väntar. När flötet försvinner ned under ytan så har du napp! 

Denna typ av fiske är populärast bland barn.

Finns inget metspö att låna i stugan så kan alltid du och dina barn göra egna metspön. 

Det du behöver är en fiskelina, flöte, sänken och krok. Dessa säljs ofta i kit i affärer, kiosker och så klart fiskebutiker. Du sätter kroken i ena änden, sänket i linan en decimeter ovanför kroken, flötet ytterligare ett par decimeter upp på linan(beroende på djup). Sen binder du linan vid en ca 2 meter lång pinne och vipps så har du gjort ett metspö. Mask hittar du oftast i komposter eller under stenar som ligger på gräs eller jord.  


Fiska vid stugan med kastspö

Kastfiska

Kastfiske är ett mer aktivt sätt att fiska, då har du ett lite kortare fiskespö som har en rulle med lina, du använder ett fiskedrag som bete. Du kastar ut ditt drag och vevar in om och om igen tills det nappar. Om du har tur och fisken är stor så kan du få kämpa en stund för att lyckas hala in din fångst. Denna typ av fiske är populärast bland oss vanliga fiskeintresserade och kastspön finns att låna i många stugor.

Du kan även kastmeta, vilket är en kombination av dessa där du använder ett kastspö med ett flöte, sänken och krok precis som ett metspö. Fast du kommer mycket längre ut och har du tur så står det lite större fiskarna på lur där ute. 


Fiska vid stugan med flugspö

Flugfiske

Flugfiske är en konst, här har du en annan typ av fiskespö med en rulle och med en liten lätt konstgjord fluga som bete. Du svingar ditt spö elegant som gör att flugan lätt dansar på vattenytan och efterliknar riktiga flugor, det gäller att skapa ett flugmönster för att reta ädelfiskarnas huggreflexer. Den här typen av fiske utövas av riktiga fiskeentusiaster och de sitter oftast flera timmar innan fisketuren med olika fjädrar och trådar för att binda sina egna flugor till perfektion.

Denna fisketyp är kanske ingenting för en riktig nybörjare, men du är alltid nybörjare första gången du provar något och det sägs att har du en gång testat flugfiske så är du fast.
 

Vi har många stugor som erbjuder fiskeaktiviteter av alla tänkbara slag. När du söker en stuga så kan du klicka i "Fiskemöjligheter" under vår avancerade sökning för att få fram stugor som har någon form av fiske. Vill du även att det ska finnas tillgång till roddbåt eller motorbåt så kan du även klicka i det alternativet. 


Läs även: Fiske och natur i norra Sverige

Bilder