Unikt fiske i Sverige - Sikhåvning

Publicerad 08-09-2016 av

Om ni hyr en stuga i Norrbotten i norra Sverige så kan ni prova på något alldeles speciellt. I Norrbotten och framförallt Kukkolaforsen har nämligen en unik fisketradition som härstammar från 1500-talets Sverige. Med denna fiskemetod använder du en håv med ett flera meter långt skaft för att fånga fisk som simmar i forsen. 

De fiskar som du får upp kan du ta med dig till stugan och tillaga på kvällen. Fiskemetoden finns endast på två platser i världen, i östra Norrbotten här i Sverige och i Amazonfloden i Brasilien, det är dock inte sik som håvas i Brasilien utan andra fiskar.


Skihåvningen i Kukkolaforsen

Kukkolaforsen efter Torne älv är väl värt ett besök om ni hyr en stuga i Norrbotten eller en trevlig dagsutflykt ifall stugan ligger i Västerbotten eller Lappland. Hit reser turister från Sverige och resten av världen varje år för att prova på denna unika fiskemetod och få testa att fiska i Norrlands vildmark. 

När du besöker Kukkolaforsen så kan du se långa bryggor som sträcker sig ut över forsen, längst ut på de flesta av bryggorna står ekor guppandes. Det är i dessa båtar och bryggor som sikhåvningen äger rum, med hjälp av håvar med ett 6 meter långa skaft fångas här sik som försöker passera forsen.  Från en åskådares ögon så ser det inte speciellt stabilt ut, de flesta som fiskar står upp i båten och bryggorna ser ut att vara byggda på lite måfå med överblivet virke från andra byggen. Det är detta som ger hela upplevelsen sin prägel och charm - att mitt ute i Sveriges vildmark, kämpa mot forsens makter samtidigt som man fiskar med en håv som fiskeredskap. Det är helt klart värt ett besök om du vill ha ett avbrott från lugnet i din stuga. En unik fiskeupplevelse för alla fiskeintresserade helt enkelt.

Prova fiskemetoden skihåvning

I Kukkolaforsen kan du hyra håv, fiskeplats och få hjälp av en erfaren instruktör. 

SIkhåvning finns tillgängligt för er som hyr en stuga i början på Juni till mitten av September. Ett fiskepass är en timme och efteråt kan ni prova på Sikhalstring över öppen eld i Kukkolaforsen eller tillaga fångsten på egen hand hemma i stugan. Sikhåvning finns även på andra platser i östra Norrbotten men det är Kukkolaforsen som är ett känt turistmål. 


Se sikhåvning i Kukkolaforsen i norra Sverige


Filmen från Kukkolaforsen den 18 augusti 2013 i Sverige


Har du tips om andra unika fiskemetoder som finns i Sverige? Kontakta oss och berätta.