I julens magiska tider så är det mycket som skall förberedas och alla i Sverige har sina traditioner för att komma in i julstämningen. Traditionen kring jul varierar i varje familj, vissa pyntar upp hela huset med ljus, andra åker till sin stuga på landsbygden för att komma in i den rätta julstämningen.

Advent

Adventfirandet i Sverige inträffar de fyra söndagana innan julafton. På advent tänder vi i Sverige enligt tradition upp ljusstakar. De flesta fönster i lägenheter, hus, stugor och kontor runt om i Sverige pryds av ljusstakar som lyser vackert under juletiden. Många passar även på att julpynta sin bostad kring den första advent för att komma in i den rätta julstämningen. Till den mysiga frukosten på adventssöndagarna så tänder vi upp levande ljus i adventsljusstaken som står på bordet. Första söndagen är det ett ljus som tänds, andra söndagen två ljus, tredje söndagen tre ljus och fjärde söndagen tänds alla fyra ljusen. 


Julkalender

I Sverige har många barn en julkalender eller adventskalender som det också kallas. Där får de i december månad öppna en lucka om dagen fram till julafton, i luckan finns något spännande. Vanligtvis en liten leksak, en godis eller en fin bild. På TV visas även julkalendern varje morgon fram till julafton med ett nytt avsnitt varje dag.  


Julafton i Sverige

Julafton i Sverige är en julestund vi firar tillsammans med nära och kära. Julafton firas ofta hemma hos någon i släkten eller i familjens gemensamma stuga. Nedan tar jag med er till det julaftonfirandet som vår familj har i stugan.

Tomten kommer i ottan

Efter en lång och förväntansfull natt så är det äntligen julafton. På julaftonsnatten har Tomten varit på besök och lämnat en julklapp till barnen under julgranen. Detta ger barnen en spännande och bra start på dagen. Sen myser vi och börjar så smått förbereda oss för avfärden mot vår stuga där julfirandet äger rum.

I stugan med Julbord och Kalle

Fram mot lunchtid beger sig hela familjen till stugan. När alla är samlade så fikar vi pepparkakor och glögg med mandel och russin i väntan på den klassiska sändningen av Kalle Ankas Jul på TV. Det kan tyckas vara något för barnen, men i regel så är det bara vi vuxna som sitter där bänkade framför Kalle medan barnen leker i rummet bredvid. Tecknat är inte så stor grej för barnen längre så som det var när vi vuxna var unga.

Efter Kalle så dukar vi fram ett stort julbord där alla bidrar med det var och en tillagat. Julbordet består av en mängd traditionella delikatesser, julskinka, kalvsylta, ägg, sill, sallat, lax, ost och olika korvar. För de som orkar fram till varmrätten så serveras prinskorv, köttbullar, revbensspjäll och potatis.  

Tomten kommer till stugan

När alla är mätta och belåtna så kommer tomten och hälsar i stugan på med alla julklappar. Tomten kommer gående längs vägen med lykta och barnen håller ivrigt utkik i fönstret. Det här är Julens höjdpunkt och glädjen över alla julklappar är stor för både barn som vuxna. Efter julklappsöppningen så leker barnen med sina nya leksaker och vi tar en fika tillsammans. Sen avrundar vi kvällen med att dela upp det som är kvar av julmaten.