Höga Kusten i Ångermanland

Publicerad 20-05-2020 av

Höga Kusten i Sverige

Tillsammans med Gotland har Höga Kusten i Ångermanland blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Vi ser tydligt att intresset ökar bland de som hyr en stuga hos vår stugförmedling. Skuleberget, Skuleskogens nationalpark, Högbonden, Ulvön och Trysunda utgör populära attraktioner. Höga kusten blev utnämnt till naturvärldsarv av UNESCO år 2000.

Vår stugförmedling har stugor till Er som söker naturupplevelser på riktigt hög nivå, eller låg nivå - om ni föredrar att bo i en stuga närmare havet under er semester.


Höga Kusten om sommaren

Höga Kustens unika miljö ger oändliga möjligheter till aktiviteter och utflyktsmål. Ni som är friluftsintresserade hittar ett stort utbud av storslagna utsiktsplatser - vandringsleder och naturreservat som skapar minnen för livet.

Läs om Höga Kustenleden här

Utlänska turister, framför allt från Tyskland kommer varje år för att uppleva Höga kustens natur, vandra Höga Kustenleden, fiska, klättra, paddla kanot eller åka båt i skärgården och längs älven. Det blir allt mer populärt att hyra en stuga en vecka med närhet till Höga Kustens naturliga utbud. Även att bo på bnb eller ta sig runt sig husvagn och husbil är populärt i Sverige.

Lilla Högakustenleden

Har ni inte tid att vandra de 13 mil som Höga Kustenleden erbjuder så kan ni antingen vandra ett par etapper eller vandra Lilla Högakustenleden. Det är en vanring på 3 eller 7 km och utgår från parkeringen vid norra brofästet. En perfekt liten dagsutflykt från er stuga. 

Läs om Lilla Högakustenleden

Populära besöksmål i Höga Kusten:

Skuleberget i Höga Kusten

Skuleberget

Klättra, vandra eller åk linbana upp till skulebergets topp. Här väntar en fantastisk utsikt och möjlighet till fika i stugan på toppen.

Mer om Skuleberget: här

Skuleskogen i Höga Kusten

Skuleskogens nationalpark

Lämna stugan och vandra i ett myller av leder som sträcker sig genom denna mysiga urskog. Här kan ni bland annat se slottdalsskrevan där Ronja Rövardotter spelades in och njut av en härlig utsikt upp på höjderna.

Mer om Skuleskogen: här

Högbonden i Höga Kusten

Högbonden

Högbonden är en ö. På ön ligger den gamla Fyrvaktarbostaden, med en atmosfär präglad av stillhet och ro högt över havets brusande vågor. Vid fyren finns cafe om ni inte tar med eget fika från stugan. Hit tar ni er med skärgårdsfärja från Barsta eller Bönhamn.

Mer om Högbonden: här

Båt mot ulvön i Höga Kusten Sverige

Ulvöarna

På Ulvöarna - eller Ulvön som det kallas i folkmun - möts ni av ett pittoreskt fiskeläger i Ulvöhamn. Hamnen kantas av charmiga små stugor och sjöbodar. I hamnen finns några trevliga restauranger och museum. Ulvön kallas även för surströmmingens ö, för detta är platsen där surströmmingen började tillverkas i större volymer i Sverige. Detta syns även tydligt idag, även om tillverkningen idag bara är småskalig så finns det möjlighet för grupper att gå på surströmmingsprovning och ibland finns det möjlighet till provsmakning. Hit reser ni med skärgårdsfärja från Köpmanholmen, Ullånger eller Docksta.

Mer om Ulvön: här

Trysunda i Höga Kusten

Trysunda

Trysunda är en av Höga Kustens vackraste öar. Fiskeläget är ett av de bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. Hit reser ni med skärgårdsfärja från Köpmanholmen.

Mer om Trysunda: här


Höga Kusten om vintern

Besöker ni Höga Kusten vintertid så kan ni åka skidor på längden eller utför, långfärdsskridskor, prova fiskelyckan på en istäckt sjö, vintervandring med snöskor eller uppleva fart på en skotertur.

Vinterfiske i Höga Kusten en solig vinterdag

Läs om Vinterfiske här

I Höga Kusten går bland annat populära Höga Kusten Winter Hike och Höga Kusten Winter Trail.

Läs om Höga Kusten Winter Hike här och Höga Kusten Winter Trail här


Fakta om Höga Kusten i Sverige

Höga Kusten rekordstora landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av UNESCO vid millennieskiftet. Under 20 000 år har naturens krafter format ett dramatiskt landskap med Sveriges och världens högsta kustlinje, med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

För tillfället höjer sig Höga Kusten med cirka ca 8 millimeter per år och blir med andra ord ständigt högre.

Här finner ni höga Kalottberg (Kalottberg är berg som har en skogklädd topp och kalspolade hällar eller klapperstensfält på sluttningarna). Avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar. De här naturformationerna är världsunika bevis på att landet höjt sig efter varje istid. Här lockar även Sveriges högsta ö, Mjältön, som sträcker sig 236 meter över havet. Här finns även bottenhavets största djup, Ulvödjupet, som bottnar 293 meter under havsytan.

Tiden har bokstavligen satt sina spår i Höga Kusten, men inte bara genom ett unikt landskap. Här finns ett rikt kulturarv och många välbevarade miljöer där tiden stått still. Här finns både konsthallar, gallerier och många duktiga konstnärer som gärna bjuder in till ett besök. Från söder till norr kan du besöka allt från Sveriges största bilmuseum till utställningar med verk av Picasso till en mörk tidsålder med häxor.

De som hyr en stugor hos vår stugförmedling tar sig till Höga kusten med flyg, tåg, buss eller egen bil. Väl på plats utforskas omgivningen enklast med egen bil eller hyrbil.

Bilder