Vi vet att många av de som hyr en stuga genom vår stugförmedling är intresserad av fiske. Havsöringen är en mycket populär sportfisk som går att fiska året runt kring våra stugor vid havet. Hyr du en stuga under tidig vår eller sen höst så är havsöringen som mest på hugget, dä är chansen till fiskelycka god dygnet runt. Under sommaren är det störst chans mellan skymning och gryning.  

Havsöring finns i stort sett kring stugorna längs hela Sveriges kuststräcka samt i Sveriges älvar och åar. Havsöringen befinner sig ofta på mellan 1-3 meters djup, över sand och stenbotten.

Vill du hyra en stuga nära bra fiske i Sverige? Klicka här


Hur kan du fiska Havsöring?

De vanligaste fiskemetoderna bland de som hyr en stuga är flugfiske och spinnfiske. Har stugan dessutom en båt eller om uthyrning av båt finns i närheten så är det även populärt med trolling längs strandlinjen.

Fiska havsöring med flugfiske

När du fiskar havsöring med flugfiske bör du använda en större fluga som syns bra.

Fiska havsöring med spinnfiske

Vid spinnfiske är långsmala skeddrag i fiskimitation att föredra, runt 20 gram brukar vara lagom.

Vill du hyra en stuga nära bra Havsöringsfiske? Klicka här


Fiske av Havsöring i Höga Kusten


Filmen när Karro fiskar havsöring i norra Sverige


Regler gällande fiske av havsöring

Var aktsam och ta reda på vad som gäller i området i Sverige du skall fiska. Det finns flera fredningsområden runt om i Sverige där det råder fiskeförbud på Havsöring under vissa perioder. Dessa fredningsområden bidrar till att havsöringen kan lekvandra i fred.

Den tillåtna storleken varierar också på olika platser i Sverige. Minimimåttet för havsöring på Västkusten är 45 cm, men i Sverige generellt gäller 50 cm.

Antalet fiskar du får ta upp kan också variera. I Kattegatt får du högst behålla två fiskar per fiskare och dygn oavsett om det är lax eller havsöring. 

På länsstyrelserna för varje län hittar du utförlig information om reglerna som gäller.

Läs mer på https://www.lansstyrelsen.se


Havsöringens storlek och utseende

Havsöringens färgteckning kan variera beroende på storlek och levnadsförhållanden, den är silverfärgad med svarta fläckar, den är svart eller gulgrön över den mörkare ryggen och buken är ljusare. Fenorna brukar ha ungefär samma färg som ryggen. Havsöring kan bli upp till 140 cm och väga upp mot 30 kg.

Sportfiskerekordet på Havsöring i Sverige är 15.2 kg.

Läs om våra Sportfiskerekord i Sverige: sportfiskarna.se