Lilla Högakustenleden – Perfekt dagsvandring

Publicerad 08-04-2021 av

"Vår stugförmedling har vårt säte i Höga Kusten. Vi vet att ni som hyr en stuga i Höga Kusten kommer ha en stor buffé av vackra naturupplevelser under er semester."


Höga Kusten från Lilla Höga Kustenleden

Som en trevlig dagstur från er stuga här i Höga Kusten, så kan vi varmt rekommendera Höga Kusten-leden i miniatyr. Från parkeringen vid Hotell Höga Kusten går nämligen Lilla Högakustenleden som bjuder på otroligt vackra utsiktsplatser och varierad terräng – precis som Höga Kusten-leden. Detta är en perfekt dagsvandring med storslagna vyer över Höga Kustens skärgårds och kustlandskap. 

Till skillnad från den beryktade Höga Kusten-leden som är på 13 mil och lockar vandrare från hela världen. Så består Lilla Högakustenleden av två kortare leder som ger er en glimt av Höga Kusten unika världsarv. Ni kan välja ifall ni vill gå leden på 3 km eller en lite längre vandringsled på 7 km. 

Tips till dig som hyr en stuga i Höga Kusten:

► 5 pärlor i Höga Kusten
► Upplev Höga Kusten
► Höga Kustenleden


Lilla Högakustenleden - 3 km leden

Högakustenbron från Lilla Högakustenleden

Väljer ni att gå leden på 3 km, så följer ni de blå markeringarna från lekplatsen ovanför parkeringen. Leden går strax ovanför vattenfallet och redan där uppe möts ni av en riktig panoramautsikt över högakustenbron och Ångermanälven.  

Läs även: Höga Kusten i Ångermanland

Stuga och eldplats vid lilla höga kustenleden

Efter en kort vandring efter leden kommer ni till en fin grill-stuga en fantastisk utsikt. Denna eldplats är fri att använda om inte Hotell Höga Kusten har hyrt ut stugan. När ni kommer upp vid vindsnurran så försvinner markeringarna lite, men fortsätter ni rakt fram så är ni tillbaka på Lilla Högakustenleden vid baksidan av vindsnurran. 

Utsikten vid Lilla Högakustenleden

Efter nästan 2 km kommer ni till Utsikten som är en fantastisk utsiktsplats med både eldplats och rastplats. Ett perfekt ställe att stanna för att fika och knäppa lite kort.

Lilla Högakustenleden till utsikten

Efter utsiktsplatsen så tar ni er ner för sluttningen med hjälp av rep ifall stenarna är våta. Strax därefter byter markeringarna färg till gul. Vill ni fortsätta leden på 3 km så skall ni följa de gula markeringarna ner mot vänster och inte rakt fram vid skylten mot Näset. 

Efter några hundra meter kommer ni till en korsning där vandringsleden delar sig och det går gula markeringar åt båda hållen. Detta kan kännas lite förvirrande, men oroa er inte, båda vägvalen kommer ta er ner tillbaka till parkeringen vid Hotell Höga Kusten.  

Den här sträckan av Lilla Högakustenleden lämpar sig för den som vill ha en skön promenad, även barnfamiljer och äldre. Terrängen kan bitvis vara lite krävande, men det finns många platser att ta igen sig på. I lugnt tempo tog denna sträcka oss drygt en timme med ett par kortare pauser för att beundra utsikten. 


Lilla Högakustenleden - 7 km leden

Terräng efter lilla höga kusten leden

Den längre sträckan på Lilla Högakustenleden är 7 km och löper längs hela halvön, ända ut till Näset. Ni börjar på samma sätt som Lilla Högakustenleden 3 km. Men efter Utsikten - då markeringarna byter färg till gult - så fortsätter ni rakt fram och följer skylten mot Näset. Vid vägskälet kan ni välja ifall ni vill gå rakt fram eller ta av till höger, så tar ni den andra sträckan tillbaka. 

Strax innan näset finns ett par rastplatser och vid näset finns en eldplats. Går ni den längre sträckan av Lilla Högakustenleden så är detta en fin plats för en fika eller lunchpaus för att fylla på med energi.  

När ni vandrar tillbaka så följer ni de gula markeringarna, börjar ni se blåa markeringar så är ni på väg mot Utsikten igen och skulle ha tagit av ner i skogen strax innan.

Denna sträcka är mer än dubbelt så lång. Barn och äldre är nog rätt så nöjda efter 3 km i terräng. Men är barnen lite äldre eller de äldre är pigga i benen och vill vandra en längre tur så går denna vandringsled alldeles utmärkt. Den bjuder på ännu mer av det goda. Räkna med ungefär 3 timmar om ni tar en lite längre fikapaus.   


Mat och dryck vid Lilla Högakustenleden

Stuga med eldplats efter lilla högakustenleden

Vi rekommenderar att ni packar med er lite fika från stugan och ett par flaskor vatten för att hålla en bra vätskebalans. Efter Lilla Högakustenleden finns flera fina utsiktsplatser och gott om rastplatser, eldplatser och sittvänliga klippor. På Hotell Höga Kusten kan ni även köpa med en fikaryggsäck laddad med dryck och lättare lunch till er vandring.

Avsluta er vandring med en middag någon av restaurangerna i närheten av Lilla Höga Kustenleden:

Hotell Höga Kusten: Meny
Björkuddens Restaurang: Meny

Tips! Om ni vill vandra till Björkudden så kan ni följa Höga Kusten-ledens orangea markeringar under Högakustenbron. Efter vår vandring brukar vi åka till Wästerlunds Konditori och ta en fika eller en räkmacka. Det är ett trevligt 50-tals fik i Lunde. Dit åker ni finast den otroligt vackra nydalsvägen för att sen ta av över Sandöbron.


Hitta till Lilla Högakustenleden från stugan:

Utsikten efter lilla högakustenleden

Adressen till Lilla Högakustenleden är: Hornöberget, 872 94 Sandöverken

  • Ankomst via E4 norrgående riktning så tar du första avfarten när du passerat högakustenbron.
  • Ankomst via E4 södergående riktning så tar du sista avfarten strax innan bron.  

Följ skylten mot Hornöberget, Hotell Höga Kusten och Höga Kusten Turistinformation. 

Det går bussar flera gånger dagligen från Härnösand, Örnsköldsvik och Kramfors till busshållsplatsen: Hornöberget E4

Inte bokat ert boende i Höga Kusten än?: Stugor i Höga Kusten


Karta över Lilla Högakustenleden

Karta över lilla högakustenleden

Inne på Höga Kusten Turistinformation finns en karta över Lilla Högakustenleden som ni kan hämta och ha med er på er vandring.

Tips! Tyckte ni om upplevelsen? Ta gärna en extra karta och lämna åt nästa gäst som skall bo i stugan ni just nu hyrt genom vår stugförmedling. Vill ni sitta i stugan på kvällen och förbereda er, så finns kartan att ladda hem här:

Bilder