5 pärlor i Höga Kusten

Publicerad 08-07-2020 av

Vi som driver denna stugförmedling bor och är uppväxta i Höga Kustens vackra landskap. Här kommer lite inhemska tips till alla er som skall hyra en stuga i Höga Kusten, Ångermanland, Medelpad eller har vägarna förbi under er semester i Sverige.


1. Ulvön - Surströmmingens Ö

Om ni hyr en stuga i Höga Kusten så är Ulvön väl värt en dagstur. Ulvön är en norrländsk skärgårdsidyll, ön bjuder på en trivsam gästhamn med restauranger, handelsbod och en strandremsa som kantas av charmiga små sjöbodar och röda stugor. Ulvön är även känt för att vara surströmmingens Ö, här kan ni äta en riktig surströmmingsklämma så som den skall serveras. Vet även att en av restaurangerna har surströmmingspizza på menyn för den som vill testa något unikt. 

Resan till Ulvön

På sommaren går dagliga turer från Köpmanholmen med M/F Ulvön och M/F Minerva , det går även turer med Kusttrafik från både Docksta och Ullånger.

Under höst, vår och vinter kan ni åka med M/F Ulvön som har minst en tur om dagen från Köpmanholmen. 

För turlistor:
M/F Ulvön och M/F Minerva
Kusttrafik


2. Norrfällsviken och vägen dit

En trevlig tur är landsbygdsvägen ut till Norrfällsviken. Det är en otroligt vacker väg, speciellt när grönskan är på topp och solen lyser över vidderna som kantas av stugor, torp och lantliga gårdar. Efter vägen brukar vi göra ett flertal stopp, bland annat på loppisar, gästhamnar och små butiker som ligger i hus här och där efter vägen.

Ett stående stopp är Rotsidan, det är en vacker plats med sina röda klipphällar som breder ut sig mot havet. Hit åker vi ibland på picknick också eller bara för en trevlig promenad.

Läs mer på: Rotsidan

Mannaminne är ett allkonstverk mitt i Höga Kusten. Det är konstnären Anders Åberg som har samlat ihop ett tiotal byggnader, fordon, spårvagnar samt massor av konst och andra museiföremål. Här kan ni strosa runt på ett område fullt med aktiviteter både för barn och vuxna.

Läs mer på: Mannaminne

Vi brukar avsluta vår färd med en middag på Fiskarfänget i Norrfällsviken. När alla är mätta så brukar vi ta en promenad kring stugorna och sjöbodarna efter strandlinjen. 

Läs mer på: Fiskarfänget


3. Skuleberget och Skuleskogen

Skuleberget och Via Ferrata

Här kan du välja att antingen klättra, vandra eller åka linbana upp till Skulebergets topp. Via Ferrata erbjuder klätterleder i 4 olika svårtighetsgrad. Vandringen upp till toppen går efter den 3,5 km långa Höga Kusten Stigen. Det enklaste sättet är givetvis att åka Höga Kusten liften upp till Skulebergets topp. Väl uppe på toppen så har ni en fantastisk utsikt över Höga Kusten och det finns en stuga, toppstuga där ni kan köpa fika eller äta en bit mat.

Läs mer på: Via Ferrata

Skuleskogens nationalpark

Som en del av Höga Kustenleden erbjuder Skuleskogen många mysiga leder i varierad natur och lummig trollskog. Ni får även avnjuta fantastiska utsikter över Höga Kusten när ni kommer upp i på lite höjder. Den populäraste ettappen är att vandra till Slåttdalsskrevan, som är känd för sin medverkan i Astrid Lindgrens film Ronja Rövardotter. Själv tycker jag att utsikten knappt hundra meter bortom Slåttdalsskrevan är mer värd vandringen än själva skrevan, så samla kraft och fortsätt en liten bit till. 

Läs mer på: Skuleskogens nationalpark


4. Västanåfallet

Västanåfallet bjudet på en trevlig tur inåt landet. Det är ett vackert område där du kan vandra upp längs med vattenfallet. I en av stugorna har de även ett museum och en trevlig butik med olika hantverk. Här finns även möjlighet för turridning med häst, skjuta lerduvor eller bada vildmarksbad.

Läs mer på: Västanåfallet


5. Spikarna

En bit söderut, på Alnö i Sundsvall ligger Spikarna. Det är ett område med en härlig miljö, ett myller av röda stugor med vita knutar, sjöbodar och hus i gammaldags charmig stil. Hit brukar vi åka för att avnjuta den Svenska idyllen, men även för att äta en väldigt god räkmacka med handskalade räkor som serveras på Spikarnas lokala café.

Läs mer på: Spikarna