Långfärdsskidskor är en allt mer populär aktivitet både i Sverige och bland de som hyr sin stuga hos vår stugförmedling. Att glida fram på skridskor på spegelblank naturis är en fantastisk upplevelse, men inte riskfri. För att färdas säkert på naturis behöver man, förutom kunskaper, en del säkerhetsutrustning om olyckan skulle vara framme.


När isen lagt sig perfekt till en tur på långfärdsskridskor


Film på långfärdsskridskoåkning när isen är perfekt


Ni kan åka långfärdsskridskor i princip i hela Sverige från Skåne till Torneträsk i Norra Sverige. Det går att åka på alla typer av isbelagda vatten. Så om förhållanden är de rätta går det att åka vid en stuga som har en insjö, skärgård eller hav intill. Vid långfärdsskridskoåkning används vanligen långfärdsskridskor, det är en sorts skridskor där sko och skena enkelt kan kopplas isär. Detta är bra då man vid sådana färder ibland är tvungen att gå, exempelvis mellan sjöar.

Tips: Denna stuga som uthyres av oss ID68 i Värmland i Mellan Sverige har ett fantastiskt läge på en egen udde: https://sverigestugor.eu/sverige/Varmland/stuga/Varmland-68

Förutom skridskor används en del utrustning som är förknippad med säkerhet och givetvis trivsel. Att åka långfärdsskridsko är som sagt inte riskfritt. En omtalad regel bland vana skridskoåkare i Sverige är att ha KUS (kunskap, utrustning, sällskap) innan man beger sig från stugan och ut på isarna.


Säkerhetsutrustning ni alltid bör ha med er då ni åker långfärdsskridskor:

  • Isdubbar: De används för att ta sig upp ur en isvak ifall man gått igenom isen. Isdubbarna ska sitta högt upp under hakan, då når man dem lätt om man hamnar i vattnet.
  • Ispik (ungefär som en ovanligt stadig skidstav): Ispiken har två användningsområden. Det viktigaste för att känna isens bärighet och kvalitet. Det andra användningsområdet är till stakning och balanshjälp.
  • Flythjälp: Flytväst eller ryggsäck med midjebälte och grenremmar, innehållande klädombyte i en vattentät påse. Om du hamnar i vattnet är ryggsäcken din flytväst (där av grenremmarna).
  • Säkerhetslina (kastlina):  Lina som är fäst i ryggsäcken så att den går att nå även då man ligger i vattnet. Med säkerhetslinan kan man dra upp andra ur vattnet, eller själv bli uppdragen med.
  • Karbinhake (klätterkarbin, karbinkrok): Den används för att fästa kastlinan om man har plurrat och får en säkerhetslina kastad till sig. Den kan även användas för koppling av flera linor till en kedja vid avancerad räddning långt ut på tunn is.
  • Visselpipa: Används för att dra till sig uppmärksamheten vid nödlägen.
  • Mobiltelefon: I vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme.
  • Skydd: Knäskydd, armbågsskydd och hjälm används också ofta.

Tänk på när ni hyr en stuga av oss vintertid och är intresserad av skridskoåkning. Ha alltid sällskap på naturis. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen. Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen. Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.

Läs mer på http://www.issakerhet.se/sakerhet-pa-is


När olyckan händer på långfärdsskridskor

Här ser ni när fyra personer gått genom isen och tar sig upp både på egen hand och med hjälp av kastlina. Här ser vi tydligt vikten av att hålla avstånd, ha sällskap och vara rätt utrustad:


Olycka - Fyra personer går igenom isen


Film hur det kan se ut när någon går igenom isen på långfärdsskridskor

Olycka - Passerad isgräns


Film om insgränsen


Håller isen?

Isen rekommenderas att vara 10 centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den.

Dagsaktuell information om åkbara isar i Sverige http://www.isplanket.com

Hur bedömer man isen?

Var extra försiktig vid vanliga svaga ställen: t.ex. i sund, under broar, nära tillflöden och vid råkar. Håll låg fart och pröva isen regelbundet med ispiken. Var uppmärksam på skiftningar i isens utseende. Ser du en misstänkt förändring i isen, använd då ispiken för att kontrollera isens tjocklek och bärighet. Kan du slå två hårda slag med piken på samma ställe utan att det går hål, är isen stark.

Om du inte har kunskaper om is, navigering och räddning så rekommenderar vi dig att gå en kurs eller följa med på en ledarledd tur.

Hitta skridskoäventyr nära stugan ni hyr: https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/skridskor


Isens mäktiga ljud


Film där man hör hur isen kan låta när man åker långfärdsskridskor

 

Bilder