Sveriges 5 Bästa Fiskevatten

Publicerad 28-09-2022 av

Fiske vid en stuga i Sverige

Sverige är ett land som är rikt på både skog och vatten, Sverige är ett av världens sjö tätaste länder och kallas även för de 100,000 sjöarnas land, då har sjöar som är större än ett hektar räknats in, skulle man även räkna med sjöar som är mindre än ett hektar så skulle siffran bli mellan 300-500,000 sjöar. Runt stugorna finns även många älvar, åar, kanaler och en väldigt lång havskust så möjligheterna att fiska i Sverige är många.

När du fiskar i Sverige så behöver du oftast köpa ett fiskekort, du kan fråga ägaren till din stuga vart du kan köpa fiskekort till sjöarna som ligger närmast din hyrda stuga, oftast säljer dom fiskekort på närmaste bensinstation eller mataffär och ofta även online. Det finns också en del sjöar där det råder fiskeförbud, det kan bero på att fisken leker eller gör en lekvandring, det är då viktigt att du respekterar att det är fiskeförbud. Du behöver inget fiskekort för att fiska med handredskap i dom 5 största sjöarna (Mälaren, Hjälmaren, Vänern, Vättern och Storsjön.) , och i havet i Sverige, i dessa vatten är det dock oftast olika regler i vissa områden och perioder av året som man måste följa.

Jag kommer här skriva om några av dom bästa fiskevatten som finns i Sverige. Här kommer enligt många Sveriges 5 bästa fiskevatten.


Fiske vid en stuga i mörrumsån

Laxfiske i Mörrumsån i Blekinge 

Att hyra en stuga nära Mörrumsån är väldigt populärt bland sportfiskare. Mörrumsån i Blekinge är världskänd för sitt lax och havsöringsfiske och fiskare från hela världen åker dit för att fiska världens största laxar och havsöringar. Det är inte bara ett ställe för elitfiskare utan det passar även utmärkt för barnfamiljer att fiska där, fiskepaket går att köpa här där utrustning och bete ingår i priset, även fiskeguide går att anordna, allt för ett härligt fiske äventyr när du hyr en stuga i närheten. Vill du inte fiska hela dagen så finns här även Laxenshus som har en utställning om laxens liv. Du kan även gå och titta på stor laxen i akvariet som finns här. Fiska här får man göra mellan sista lördagen i mars till den sista september.


Fiske i emån när du hyr en stuga

Fiske i Emån i Småland

Emån i Småland är en till å som är känt för sitt lax och örings fiske och är det artrikaste fiske vattnet i Sverige, här kan du fiska efter världens största havsöringar men även efter ca 30 andra fiskarter t.ex. dom vanliga arterna som gädda, abborre och mört, här finns även mal men den är fridlyst så skulle du få en mal på kroken så måste du släppa tillbaka den på en gång. Emån är hela 220 km lång och erbjuder många olika vattendrag för dig, t.ex. finns det många strömmande partier som är perfekt för flugfiske. Ta med en matsäck från din stuga och gör ett dagsäventyr av dagen.


Fiske i laholmsbukten

Havsfiske i Laholmsbukten

Mellan Halmstad i norr och Båstad i söder ligger kustremsan som kallas för Laholmsbukten, här mynnar ett flertal vattendrag ut i havet, bla Nissan, Lagan, Smedjeån och Stensån, tänk på att fiskekort gäller om du fiskar i åmynningarna medan det är gratis om du fiskar i själva havet. fisket här lämpar sig bra för fiske med fluga, trolling, spinn och mete. Här fiskar du efter både lax, havsöring, horngädda och diverse plattfiskar. Havsöringsfisket är som bäst i april och det nappar som bäst på kvällen och i gryningen, när vädret blir varmare så är det bäst att fiska på natten. Om du hyr en stuga i detta område så rekommenderar vi att prova plattfiskmete i Lagans mynning, här fångas massvis med plattfisk varje säsong.


Havsfiske vid din stuga i södra bohuslän

Fiska havsöring i Södra Bohuslän

Från den 1 april till den 30 september får du fiska havsöring på västkusten i Bohuslän och kan välja mellan fluga, spinn, trolling eller mete, tänk på att öringar som är mindre 45cm måste släppas tillbaka i vattnet och när du använder handredskap så får du behålla max 2 öringar eller laxar per dygn. Vi rekommenderar er som hyr en stuga i detta område att prova på fiske vid fjordarna runt Orust, Stenungsund, Tjörn och Kungälv. Fisket här är bäst tidigt på våren och fisken håller sig i dom grundare områdena så vadarbyxor är då bra att ha, när vattnet blir lite varmare så håller sig fisken oftast där det är lite strömt som vid sund och uddar och du kan då enkelt fiska från land. 


Fiske i sjön fegen i Halland

Fiske i sjön Fegen i Halland 

Fegen ligger på gränsen mellan Halland och Västra Götaland, den är perfekt för familjefiske men även för fiske entusiasten. Det finns en stor variation av fisk i Fegen med 17 olika arter, bla gös, gädda och abborre. Sjön är även världsunik då den har vårlekande siklöja, annars brukar siklöjan bara leka på hösten. Sjön har stora djup, grunda vikar och många öar, fina sandstränder och klipphällar. Du kan här fiska året om men höst och vår är toppsäsongen, tänk på att det är tillträdesförbud på en del uddar och öar mellan 1 april – 31 juli då bla storlom och fiskgjuse häckar på dessa platser. Packa en matsäck i stugan och ta med familjen för en härlig dag vid sjön.

Bilder