Spännande Björnmöte på Semestern

Publicerad 17-12-2019 av

Vill ni göra något spännande under er stugsemester i Sverige? Ta en paus från lugnet i stugan ni hyr från oss och upplev björn på nära håll. Ta med familjen eller den modigaste delen av familjen och tillbringa en eller ett par nätter i ett björngömsle. Prova på björnskådning och se björnar i sin rätta miljö. Vill ni ha en riktig björnexpert med er så finns även möjlighet till björnsafari i vissa delar av Sverige. Detta vore väl ett nervkittlande äventyr och ett häftigt komplement till den annars så rofyllda tillvaron i stugan? 


Björnskådning i Sverige

Björn på björnskådning vid en stuga i Sverige

Fotograf: Norrigården Vildmark

Att ge sig ut på björnskådning är ett spännande äventyr under er stugsemester. Efter en introduktion från en guide så beger ni er in i det björntäta området, till ett björngömsle varifrån björnskådningen sker på egen hand. Björnskådning börjar i regel på kvällen och ni får en spännande natt när björnarna kommer på besök runt om stugan. Här är björnarna vilda och skygga, men björnarna blir ofta matade på en specifik plats för att öka chanserna för besökare att få se björn.


Björngömsle

Björn vid björngömsle i Sverige

Fotograf: Norrigården Vildmark

Ett björngömsle är en liten stuga eller byggnad där du i trygghet kan spana efter björn, älg och andra vilda djur som rör sig i sin naturliga miljö. Ett gömsle har i regel flera små fönster och fotogluggar så ni med spänning kan hålla utkik efter björnar åt flera håll. Det är vanligt att ett björngömsle är enklare inredd med sängar, sittmöbler och toalett för ökad bekvämlighet under nattens björnskådning. Björngömslen är speciellt populärt bland naturfotografer som vill fotografera björnar ute i det vilda.

Björngömslet på bilden kallas Lilla björngömslet och går att hyra hos Norrgården Vildmark, perfekt för er som tillbringar er stugsemester i Hälsingland. Just detta gömslet är ett väldigt omtyckt av mindre grupper, familjer, par och fotografer. Norrigården Vildmark har även ett björngömsle som heter Stora björngömslet som passar större grupper, där finns hela 13 fotogluggar med skådningsfönster och öppning för kamera. Läs mer om dessa björngömslen på http://norrigarden.se

Läs om: Sveriges populäraste fjällstugor


Björnsafari

Björn på björnsafari i Sverige - Foto Norrigården

Fotograf: Jens Birsch vid Norrigården Vildmark

Vid en björnsafari så följer en guide med på ert äventyr ut i skogen. Alla som erbjuder björnsafari har lite olika program, men i regel får ni se vart björn håller till, spana efter björn och kanske får ni se ett tomt björnide. Det ingår ofta middag ute i det vilda och en eller ett par nätter i ett björngömsle tillsammans med er erfarna guide.

Läs om Älgsafari i Sverige


Björnparker

Björnar och björnungar i björnpark i Sverige

På kartan nedan över Sverige finns även björnparker ut markerade, det är parkområden där ni kan se björn under mer kontrollerade former. Även djurparker runt om i Sverige där det finns björnar är med bland dessa.

Hyr en stuga på landet: Bo på Lantgård


Fakta om Brunbjörnen i Sverige

Brunbjörn i Sverige

Fotograf: Maria Malmström vid Norrigården Vildmark

Brunbjörnen är det största rovdjuret i Sverige. Ståendes på bakbenen kan björnen bli över 2 m lång och kan väga över 300 kg. Brunbjörnen är trots sitt lufsande och klumpiga utseende, väldigt snabb och smidig. Även om björnen är ett rovdjur så äter den mestadels växter. Björnar föredrar att leva lugnt i ensamhet och är ett skyggt djur. Under vintern går björnen i ide på grund av bristen på växtligheter. När björnen gått i ide så sover björnen och lever på sina fettreserver den samlat på sig under sommaren. Det är även i sitt ide som björnhonan föder sina ungar. Dessa är då inte större än en ekorre. Mer fakta om brunbjörnen hittar du här.

Läs även: Klart hunden får följa med


Karta över platser att se björn i Sverige

Som ni ser på kartan finns möjligheten att se vild björn nära er som hyr en stuga i Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Härjedalen och Norrbotten. Vi har även markerat ut björnparker och djurparker med björn ifall stugan ni hyr ligger i en annan del av Sverige.

Symboler för björngömsle, björnsafari och björnparker

Saknas din björnupplevelse i denna artikel?
På kartan ovanför har vi markerat ut alla björngömslen och björnsafaris vi som stugförmedling hittat i Sverige. Erbjuder du björngömsle, björnsafari eller liknande? Välkommen att höra av dig till oss så lägger vi in dig. https://sverigestugor.eu/Kontakta-oss

Läs om: Unikt fiske i Sverige - Sikhåvning

Bilder