100% CHANS ATT SE ÄLG I SVERIGE

Publicerad 16-10-2019 av

Vill du träffa älg under din semester i Sverige? Vi som stugförmedling har gjort det lätt för er som hyr en stuga från oss att hitta älgparker, älgsafaris och djurparker där det finns älgar. Längre ner hittar ni en karta där vi markerat ut dessa turistmål runt om i hela Sverige. 

Träffa älgar under din semester i Sverige

Älgar är det största hjortdjuret i Sverige, faktiskt världens största levande hjortdjur. Tack vare sin ståtliga storlek tillsammans med sina präktiga älghorn får ofta älgen smeknamnet Skogens Konung. Älgar har länge lockat turister till Sverige och det är ett stort dragplåster även för det som hyr en stuga hos oss. Älgar lever främst i taigaområdet, alltså det barrskogsbälte som finns här i Sverige och längs norra halvklotet. För oss som lever kring barrskog i Sverige är det inte ovanligt att stöta på älgar i det vilda. Jag som bor i norra Sverige och vistas mycket ute i naturen träffar på älgar ett par gånger om året. Men ni som hyr en stuga under semestern har verkligen tur om ni lyckas få se en vild älg. Många, framförallt utländska turister har älg på önskelistan över vad de vill se på sin semester i Sverige. För att underlätta för turismen så finns det många platser i Sverige som erbjuder just en träff med älgar. Det finns älgparker, alltså stora inhägnade områden där ni kan träffa tama älgar. Det finns även de som erbjuder älgsafari, där ofta älgen matas på en viss plats ute i det vilda. På så vis vet guiderna vart älgar med stor sannolikhet befinner sig. Även flera av Sveriges djurparker har älgar bland sina djur.

Läs även: Älgsafari i Sverige


Här kan du se älg nära stugan

På kartan nedan har vi prickat ut alla platser du kan träffa älgar i Sverige. Det är älgparker, älgsafaris och djurparker som har älg. Om ni klickar på önskad plats så finns en knapp för vägbeskrivning, det gör att ni enkelt kan planera en dagsutflykt på plats i er stuga. Även hemsida, adress och kontaktuppgifter har vi tagit med till de allra flesta. För gällande öppettider och eventuell tidsbokning så hänvisar vi älgparkens, älgsafarins och djurparkens hemsida.

Beskrivning av symboler på karta över sverige med älgar

Fakta om älgens storlek i Sverige

Storleken på älgar beror på kön, art och miljön som älgen lever i. Tack vare mängden föda blir älgar generellt större i norra Sverige än älgarna i södra Sverige, älgtjurar blir större än älgkor. I Sverige kan en älgtjur uppnå en mankhöjd på 2.3 meter och vägde upp mot 800 kg. En nyfödd älgkalv väger omkring 15 kg.

 

Bilder