Härliga vinteraktiviteter vid din stuga.

Det är bra för både kropp och hjärna att komma ut i den friska luften, särskilt på vintern är det viktigt under dagens få ljusa timmar att ta sig tid för att komma ut. Vill du ha några tips på utomhusaktiviteter?  Här nedanför har vi samlat några roliga tips på saker att göra utomhus vid din stuga på vintern – med snö och en del även utan snö. Vilken vinteraktivitet är du sugen på härnäst?


Åka pulka.

Att åka pulka är ett roligt vinternöje som oftast går att göra nära din stuga under vintern, och är något som såväl unga som vuxna uppskattar. Hitta en backe eller skotta ihop en egen om ni har kraften för det och tävla sedan om vem som kan komma ner för backen på snabbaste tiden. Om det är en brant backe så är det bra att använda hjälm. Glöm inte att ta med en termos med varm choklad och kaffe från stugan för er att avnjuta i backen!


Åka skridskor.

Njut av din omgivning på ett par skridskor. I dom flesta orter finns det ofta utomhusanläggningar och/eller inomhusanläggningar med konstgjord isbana att åka skridskor på, kolla på din kommuns hemsida där brukar dom lägga ut fria istider för allmänheten. Man kan även åka på sjön om isen frusit, det är då väldigt viktigt att någon har testat tjockleken på isen och att använda nödvändig skyddsutrustning. Långfärdsskridsko är ett härligt äventyr där man glider fram på den stilla, vackra och frusna isen.


Pimpelfiske.

Fiska nära din stuga samtidigt som du njuter av Sveriges vackra vinternatur, det är charmen med att pimpla. Ta gärna med minigrillen om du får upp fisk och vill tillaga den på en gång. Här gäller samma sak som när man åker långfärdsskridskor, att vara försiktig på isen, kolla tjockleken och att ha med isdubbar såväl som annan skyddsutrustning, extra kläder kan alltid vara bra att ha med sig. Och glöm inte att ta med fika.


Gör en snögubbe eller snölykta.

Har man små barn eller om man inte vill gå för långt ifrån stugan så kan man enkelt bygga en snögubbe eller någon annan figur i snön, detta är något som barn i alla åldrar uppskattar speciellt när hela familjen hjälps åt, t.ex. en snöbollslykta. Gör snöbollar och lägg dom i en cirkel på ca 2 dc i diameter och bygg uppåt i formen av en mini igloo, lämna ett hål längst upp där man kan sätta ner ett ljus eller ljuslykta som man sen tänder när det blir mörkt på eftermiddagen, det brukar se väldigt mysigt ut med flera snöbollslyktor framför stugan.


Åka skidor.

Vad vore vintern utan skidåkning i Sverige? Skidåkning är en väldigt populär aktivitet under vintermånaderna då du kan åka både slalom, snowboard, offpist eller längdåkning. I Sverige finns det många bra skidanläggningar för både erfarna och nybörjare och det finns en del kommuner där man kan låna utrustning gratis en vecka åt gången, kolla med din kommun om dom har ett sådant utlåningssystem. Längdskidor är en härlig och stundtals jobbig (i uppförsbackarna) dagsaktivitet som kan göras antingen själv eller i en grupp. Ta gärna med en ryggsäck med fika och sittunderlag från din stuga för en mysig fika paus längs vägen, att göra upp en eld och grilla korv brukar vara mysigt när man är ute på längdskidorna, glöm då inte att ta med ved och tändare eller tändstickor.


Grilla pinnbröd över öppen eld.

Gå ut och grilla pinnbröd framför stugan, detta är något som kan göras i alla årstider. Pinnbröd kan vara en av de bästa bröd-uppfinningarna någonsin och brukar vara väldigt uppskattat av barnen, det är en liten o snabb arbetsinsats för färskt och varmt bröd, kan det bli mycket bättre än så?! Gör en enkel deg och ta med ut till grillplatsen vid stugan, skär till en grillpinne från sly eller om stugan har egna grillpinnar redan så kan ni använda dom, och linda sen degen runt toppen i flera varv, grilla pinnbröden över öppen eld tills dom är gyllenbruna, och bre sedan på smör för att ätas varma.

 

Recept på ca 6 pinnbröd:

5 dl mjöl

2 dl vatten

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

( Lägg till några matskedar kanel för kanelpinnbröd, eller 1 påse saffran för att göra lusse-pinnbröd) Blanda alla ingredienser till en fin och slät deg. Degen kan förvaras i en påse eller burk tills grillningen. Rulla och snurra degen tunt runt på toppen av en pinne och grilla över öppen eld i minst 5 minuter. Servera gärna med smör på.


Skogspromenad med fika eller korvgrillning.

Ta med en väska från din stuga med kaffe, varm choklad, mackor, fikabröd eller korv med bröd. Gå ut på en skogspromenad eller varför inte gå till närmsta park om du har små barn som inte vill gå så långt. Att få äta utomhus blir ofta en spännande utflykt för dom minsta och något dom bär med sig i sina minnen, detta är också en aktivitet som kan göras i alla årstider. Hitta ett mysigt ställe att äta eller grilla korv på, kanske under något stort fint träd eller en kulle, ett berg med utsikt på. Glöm inte att ta med flera sittunderlag och att klä er och era barn i varma kläder, det är alltid bra att ta med extra sockar, handskar etc.

Bilder