Magiska bokskogar i södra Sverige

Publicerad 10-10-2018 av

Bokskogar förekommer främst i södra Sverige, i Skåne, Blekinge, Västergötland och på vissa ställen i Halland. Här kommer tips för er som bestämt sig för att hyra en stuga i södra Sveriges och gillar att vandra i rogivande bokskogar. När är bästa tiden? Våra stuggäster brukar säga att det är som allra vackrast när boken slår ut i början av maj. Andra föredrar hösten när färgskiftningen på löven bjuder på ett färgsprakande upplevelse. Vi rekommenderar alla som hyr en stuga hos oss och gillar natur att besöka en av våra bokskogar i Sverige. Oavsett vilken tid på året så finns det alltid något att se!


Vad är en bokskog?

Boken är ett vacker storts träd med mycket tät krona, slät stam och glänsande gröna blad. Löven, som är ätbara, växer platt horisontellt för att samla maximalt med ljus, vilket får till följd att solen sällan når under trädets grenar och växtligheten under träden präglas av detta. Har ni aldrig upplevt en bokskog rekommenderar jag er att åka promenera i en bokskog!


Ryssbergets bokskog i Blekinge

En av Sveriges största och mäktigaste bokskogar finns på Ryssberget och är ett väldigt fin utflyktsmål för er som hyr en stuga i Blekinge. Eftersom det omgivande landskapet i Blekinge är relativt flackt utgör berget ett dominerande inslag i bokskogen.

Högsta punkt är 157 meter över havet och med sin bredd på cirka sju kilometer är Ryssberget en unik landskapstyp och ett omtyckt besöksmål i Sverige.

Hela södra delen är genom sin naturskönhet och strövvänlighet lättillgänglig för friluftslivet och ett flertal stigar genomkorsar reservatet, varav ett par är markerade vandringsleder.

Läs mer om Ryssbergets bokskog i Blekinge

Stuga 1434 i Blekinge - Stuga nära en vacker bokskog


Torups bokskog i Skåne

Torups slott med omgivningar bjuder vackra promenader i bokskog. Vid Torups välbevarade renässansslott ligger den 340 hektar (3,4 kvadratkilometer) stora bokskogen.

Malmö stad har köpt Torups gods med omgivande marker för att kunna bevara bokskogen. Torup är ett unikt rekreationsområde, för både vuxna och barn. En oas som passar lika bra till att motionsspringa, vandring som mysiga promenader. Ett perfekt besök för er vistelse i Skåne. Det kan ge en rogivande och skön utflykt från semestern i er stuga. Slottsträdgården har många härliga platser att njuta av. Det finns möjlighet till att ta en fika eller äta inom området.

Läs mer om Torups bokskog i Skåne

Stuga 1249 i Skåne  - Mysig stuga i en fridfull omgivning.


Åkulla bokskogar i Halland 

För er som skall bo i en stuga i Halland så finns Åkulla bokskogar. Åkulla bokskogar är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde som ligger i det inre av Halland i den triangel som Varberg, Falkenberg och Ullared bildar. Inom området finns ett tjugotal sjöar och flera naturreservat. I dag anses det vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden med tanke på den rikedom av ovanliga och hotade arter som finns där. Åkulla bokskogar som bjuder på fina möjligheter för både vandring och cykling. Åkulla passa hela familjen. Ta med barnvagnen, hunden, packa väskan för en heldag. Det finns tolv vandringsstigar i området. Tio av stigarna är sammanlänkade vilket gör att man med lätthet kan ta sig runt i området.

Läs mer om Åkulla bokskogar i Halland

Stuga 1788 i Halland - Stuga mitt i Åkullas vackra bokskogar


Surö Bokskog Naturreservat i Västergötland

Detta lär vara den nordligaste bokskogen i Sverige och är fint för våra gäster som hyr en stuga i Västergötland.

Surö bokskog är ett naturreservat och ligger ett par kilometer söder om Sjötorp, vid Vänern. Bokskogen sägs vara planterad på 1700-talet och några av bokarna bör därför vara 300 år vid det här laget. Skogen ligger alldeles intill strandkanten vid Vänern. Fin natur med bokskog och klippor, perfekt för picknick och kanske ett svalkande dopp då årstiden och vädret tillåter. Hit är det även roligt för barn att komma, hela skogen är ett enda äventyr. Platsen bör besökas strax efter lövsprickningen i maj, men det är fint hela sommaren.

Läs mer om Surö Bokskog Naturreservat i Västergötland

Stuga 1773 i Västergötland - Stuga ca 300 meter från Vänern


 

Bilder