Den 13 december firas Lucia i stor utsträckning på dagis, skolor, äldreboenden, arbetsplatser samt i stugor och hem runt om i Sverige. Det är en tradition som kom till Sverige från Tyskland men som vi genom århundraden har tagit in och format om till traditionen vi har i Sverige idag. Lucia firas i Sverige traditionsenligt med ljus, luciatåg, sång samt fika bestående av lussekatter, pepparkakor och glögg. Baktanken är att ge en mysig och magisk försmak av julstämningen, Luciafirandet är för många ett viktigt steg i juletiden.

Ni som hyr en stuga den 13 december kan se firandet på TV eller vara med på lokala tillställningar som med all säkerhet hålls öppen i närheten av stugan. Luciatåg brukar hållas öppet på torg, i kyrkor, nöjesparker eller annan allmän plats. Hyr ni exempelvis en stuga i Stockholm så kan ni gå på Skansen eller på Globen och se världens största luciatåg.


Luciatåg i stugan

Barn brukar gå luciatåg och lussar för sina föräldrar och ibland även för grannarna i kvarteret, de får ofta något i gengäld för sitt söta framträdande. Så kommer ett litet luciatåg och knackar på i stugan så uppskattar barnen om de får en peng eller lite godis, påminner lite om Påsk eller Halloween då barnen knackar dörr. Chansen för denna trevliga påhälsning är givetvis större i tätare bebyggelse där er stuga har nära till grannar. 


Luciatåget

I Sverige är Lucia en helgonlik kvinna i vit klänning och ljus i håret, tillsammans med sitt följe bildas ett luciatåg. Följet består av tärnor, stjärngossar, tomtenissar och pepparkaksgubbar. Denna skara tågar då in med Lucia i spetsen och har ett uppträdande med både vackra sånger och glada sånger med jultema.  

Klädsel i Luciatåget

Lucia: Vit klänning, ljuskrona i håret och ett rött band kring midjan.

Tärna: Vit klänning, glitter i håret, rött band eller glitter om midjan och ett ljus i handen.

Stjärngosse: Vit klänning, vit pappersstrut prydd med guldstjärnor på huvudet och i handen håller han en pinne med en guldstjärna.

Tomtenisse: Tomtekläder och tomteluva, denna karaktär är vanligast på barnens luciatåg här i Sverige.

Pepparkaksgubbe: Kläder som ser ut som pepparkaka, bruna med vit glasyr. Pepparkaksgubben är något ni i regel bara ser i barnens luciatåg.  


Luciatåg på en förskola i Sverige


Sött luciatåg på ett dagis i Sverige