Halloween är en relativt ny högtid i Sverige som välkomnades till vårt Svenska samhälle under 1990-talet. Denna spökliga tradition äger rum den 31 oktober varje år. Hyr ni en stuga, lägenhet, villa eller hus någonstans i Sverige den 31 oktober så bör ni se till att ha godis hemma. Bli inte förvånad om allt från nöjesparker till butiker har ett spök-tema kring denna högtid och det finns flera trevliga sätt att fira denna högtid i er stuga.  


Bus eller godis på Halloween

En tradition på Halloween är att barn klär ut sig till spöken, häxor, zombies, skelett, vampyrer, prinsessor, scooby doo - ja i princip vad som helst. Sen går de runt i kvarteret och gör ”Bus eller Godis”. När dessa spöken ringer eller knackar på i er stuga så gäller det att ha godis hemma så ni slipper välja Bus, för då kan vad som helst hända. De kanske skrämmer er eller hittar på något annat bus, lyser med ficklampor in genom stugans fönster eller lägger en läskig teckning utanför ytterdörren till er stuga.


Riskerar vi att få påhälsning på Halloween?

Är stugan på en enskild plats i Sverige där det inte finns så många barnfamiljer så finns möjligheten att ni klarar er, men ni bör ha en skål godis hemma för säkerhets skull. Är bostaden närmare ett samhälle, kanske i ett villaområde eller omgivna av många stugor så är chansen för besök stor. I städer, så som Stockholm och Göteborg kommer ni märka tydligt att det är Halloween. Det är som sagt en ganska ny tradition, men det firas mer eller mindre över hela Sverige.

Tips. Köp era egna favoriter av godis så kan ni äta upp dem själv den 1 november om inte allt gick åt. 


Halloween i stugan

Det finns många trevliga och mysigt skrämmande saker ni kan göra i er stuga för att fira halloween tillsammans med era barn.

Pumpalykta på Halloween

På Halloween i Sverige är det vanligt med pumpor, urkärnade och utskurna i form av ansikten. Dessa sätter man sedan ett ljus i så ser det ut som att det lyser. Att göra en pumpalykta kan vara en rolig sysselsättning att göra tillsammans med era barn i stugan, låt kreativiteten släppa loss. Ställ pumpan sedan ute på bron till stugan så grannar och förbipasserande ser er skrämmande skapelse.

Så här gör ni en pumpalykta till stugan: Pumpalykta – så här enkelt gör du en läskig lykta till Halloween

Mat till Halloween

På senare år har det blivit allt vanligare i Sverige att servera en meny av spöklika och skrämmande maträtter på Halloween. Mat formad på olika sätt så det liknar spindlar, dödskallar, spöken, häxor. Vad har ni på menyn under halloween i stugan? Svart pasta(häxans hår), grönfärgat potatismos(slime) eller kanske korvar pyntade med ketchup så det ser ut som avskurna fingrar? Det kanske går att göra något skrämmande av blodapelsin? Endast fantasin sätter gränserna här.

Här hittar du halloween recept som ni kan tillaga i er stuga: För en läskigt god Halloween

Spökhistorier

Ta tillfället i akt, samla familjen kring brasan i er stuga eller släck ner och tänd lite levande ljus för den rätta stämningen. Berätta spökhistorier och ha en spännande och mysig stund tillsammans i stugan.


Tema Halloween

Vi ser mer och mer att butiker, restauranger temaparker och museer omfamnar denna roliga tradition och pyntar med Halloween tema, det vill säga spindelnät, spöken, häxor och dödskallar. På nattklubbar och barer i Sverige gäller samma sak, där har de ofta Halloween kväll där även gästerna klär ut sig i spökkostymer.