Många av er som hyr stugor från oss vill så klart nyttja den förmånliga allemansrätten vi har här i Sverige. Det är fritt fram att scanna av skogarna kring stugan på svamp. Det är den som gör att vi kan röra oss relativt fritt i skogarna här i Sverige. Vi kan plocka bär, svamp och på många håller fiska fritt.
Värt att tänka på innan ni beger er från stugan och ut i de svenska skogarna är att ha mobilen laddad ifall ni tappar bort stigen, markera gärna ut er utgångspunkt på google maps eller liknande. Oftast behöver man gå en bit in i skogen då kantarellerna kring stigarna redan är funna.
I Sverige är det även populärt att lära sin hund att nosa upp kantareller. Så reser ni tillsammans med er hund så kan det vara en kul aktivitet.
Tips: Alla våra stugor i Sverige som tillåter husdjur
Kantarellsäsongen
Kantarellsäsongen i skogarna kring våra stugor börjar i juli och håller igång till slutet av oktober. Den riktiga högsäsongen är oftast i september och början av oktober. Beståndet beror på hur klimatet har varit i Sverige under sommaren. En varm men fuktig sommar är förhållanden som gör att det finns gott om kantareller i våra Svenska skogar.
Fakta om Kantareller(Cantharellus cibarius)
Hyr ni en stuga kring barr- och lövskog i juli-oktober så är chansen god att ni hittar kantareller. Kantareller är vanlig i hela Sverige utom i norra Sveriges inland. Kantarellen är en av de populäraste matsvamparna i Sverige som är perfekt för oss amatörplockare.
Kantareller är svår att förväxla med någon av Sveriges giftiga arter tack vare sitt typiska utseende och smak. Kantarellens skarpa gula färg är lätt att upptäcka och känna igen i de Svenska skogarna. Hatten är upp till 10 cm i diameter och har en slät ovansida som oftast är vågig i kanterna. Hattens undersida har grenade åsar som löper ner längs foten och kantarellerna är i regel inte högre än 10 cm.
Där hittar du kantareller
Har ni tur så kan kantarellerna växa redan på tomten till er stuga eller varför inte i skogen alldeles intill stugan? Det beror helt på vart i Sverige ni semestrar och hur lummigt ni bor. Leta i fuktig skogsmark bland mossa och löv. För att växa kräver kantareller en fuktig plats ihop med trädens rötter.
Tips! Hittar du en kantarell så har du hittat en plats där dess förhållanden uppnås och då finns det oftast fler, lyft försiktigt på mossa och löv.
Tillaga och ta reda på kantarellerna
När ni kommer tillbaka till stugan är det dags att ta hand om dagens skörd. Börja med att rensa kantarellerna, borsta bort smuts, skär bort delar som ser dåliga ut. Sen är de redo att tas om hand eller tillagas.
Tips: Rensa kantareller i rekordfart
Kantarellstuvning i stugan
Kantarellen är en alldeles utsökt matsvamp som ni så klart måste avnjuta de färska kantarellerna i er stuga efter en dag i skogen. Det är enkelt att tillaga även om stugan har ett lite enklare kök. En favorit är att göra en toast med stuvade kantareller.
1. Skär kantarellerna i bitar och lägg kantarellerna i en panna på svag värme utan smör eller kryddor. Ånga bort vätskan som kommer ur svampen.
2. Smörstek sedan kantarellerna tillsammas med lite salt och ev. hackad lök.
3. Häll på en skvätt grädde och låt det koka ihop, vissa strör även på en nypa mjöl innan de häller på grädden för att få en krämigare konsistens.
4. Lägg stuvningen på en skiva rostat eller smörstekt bröd.
Tips: Kantarellsås - Enkelt recept
Frysa kantareller
Att frysa kantarellerna är kanske inte optimalt om ni har lång väg hem från ser stuga. Men för att bevara smaken är detta det bästa sättet.
För att frysa dem så bör du först förvälla kantarellerna.
1. Skär de rensade kantarellerna i mindre bitar och lägger dem i en torr panna utan matfett, tillsätt gärna en nypa salt.
2. Ånga bort vätskan som kommer ur kantarellerna på svag värme tills nästan all vätska har dunstat. Dock skall inte all vätska dunsta, för du fryser in dem i sitt eget spad.
3. När kantarellerna har kallnat så häll du dem i fryspåsar, gärna portionsvis som är enkla att ta fram när du skall göra en god kantarellsås eller är sugen på en kantarellmacka.
Torka kantareller
Kantareller blir lätt sega och beska om de torkas, speciellt om kantarellerna torkas för fort, t.ex. i stugans ugn.
Ett knep är dela kantarellerna i mindre bitar och sen trä kantarellerna på en tråd med hjälp av en synål, sen hänger du upp kantarellerna för torkning. Ett annat sätt är att torka kantarellerna på svag värme i ett torkskåp om det finns i stugan, lägg dem utspridda på ett tidningspapper.
De torkade kantarellerna är klara då de går att smula sönder. Förvarar gärna kantarellerna i en tätt försluten glasburk.
Fler intressanta artiklar:
Att resa med hund i Sverige
Vanliga fiskemetoder i Sverige