Resa med hund i Sverige

Publicerad 12-05-2016 av

Vill hunden följa med på er semester i Sverige? Vi har många fina stugor där det är tillåtet att sällskapsdjur följer med. Sverige är ett välkomnande land när det gäller hundar.

Det som är viktigast i Sverige är att hunden mår bra. Åker ni bil så skall hunden sitta bekvämt och säkert, i en hund bur eller fastspänd med ett speciellt hundsäkerhetsbälte. Glöm aldrig att ni ansvarar för hunden, dess välmående och för allt som hunden kan tänkas hitta på. Vanlig sunt förnuft räcker långt, plockar upp när hunden gjort sina behov och håller hunden under uppsikt hela er semester. Skulle er hund ställa till med något så är det hundens ägare som får stå till svars.

OBS! Lämna aldrig din hund i bilen, när solen ligger på så blir det väldigt varmt. Exempelvis, statestik säger att är det 22 °C och sol så dröjer det inte länge innan temperaturen i bilen stiger till 62 °C - bilen är som en ugn. Måste du lämna hunden i bilen en kortare stund så gäller det att hitta en skuggig parkering och hålla bagageluckan och rutorna öppna. 


Stugor som tillåter husdjur

För att hitta en stuga som tillåter hund så väljer du husdjur tillåtet i vår avancerade sökning. Då kommer endast de stugor fram som tillåter sällskapsdjur. Finns någon trevlig aktivitet eller liknande för husdjur i närheten av stugan så står det angivet i fliken Faciliteter, under en info symbol vid texten ”Husdjur tillåtet”. När ni bokar er stuga så måste ni fylla i vad det är för hund eller hundar i formuläret. Finns inte fältet "Typ av husdjur" i bokningsformuläret så tillåts inte husdjur i stugan ni valt.


Vilka regler gäller i Sverige?

Reser ni till Sverige från Norge med hund så behöver hunden bara vara id-märkt och ha ett EU-pass för sällskapsdjur.

För att resa med hund in i Sverige från övriga Skandinavien och Europa så skall hunden(gäller även andra sällskapsdjur) uppnå vissa krav. Hunden skall ha en vaccination mot rabies som är minst tolv veckor gammalt. Hunden skall vara id-märkt med ett ISO-mikrochip och ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Er hund måste även anmälas hos tullen.  


För fullständig information och ytterligare regler, besök Jordbruksverkets hemsida. Där finns även information om andra krav, exempelvis ifall hunden reser med någon annan än ägaren.


Film om att resa med hund och katt till Sverige


Filmen är gjord av jordbruksverket, med regler för att resa med hund och katt


Ta hunden på flyget till Sverige

Tar ni flyget till er semester i Sverige? Här skiljer sig reglerna mellan de olika flygbolagen. Generellt så kan en liten hund oftast följa med in i kabinen. Annars är det möjligt att få hunden incheckad som bagage, då får hunden resa i planets lastutrymme. Här krävs en bur som är godkänd för transport.

Ni måste kontrollera vilka regler som gäller för det flygbolag som ni reser med.


Hund på tåg och lokaltrafik

Tar ni inte bilen till stugan utan väljer andra färdmedel så ser reglerna olika ut beroende på vilket färdmedel ni väljare och vart i Sverige er stuga ligger. Oftast kan du ta med hunden utan någon kostnad, men den måste vara kopplad och hållas under uppsikt. På de olika färdmedlen finns ibland en hundsymbol vid dörrarna visar att djur är tillåtna. På grund av allergi och liknande så kan det ibland vara en speciell del av färdmedlet där hund tillåts, exempelvis på tåget brukar det finnas vissa vagnar där hundar är tillåtet.

Kontrollera med lokaltrafikföretaget eller tågbolaget om vilka regler som gäller.