Dagstur till Kosteröarna på Västkusten

Publicerad 29-08-2019 av

Karta över Kosteröarna i Sverige

Varför valde vi Kosteröarna?

Vi valde Kosteröarna eftersom det verkar vara en idyllisk ögrupp. Kosteröarna låg med ett alldeles lagom avstånd från stugan vi hyr i Bohuslän. Därför kändes det som en perfekt dagsutflykt för att uppleva Västkusten i stugans omgivning. Kosteröarna kändes som ett spännande resmål då de erbjudet ett bilfritt ö-liv, rofylld natur och framför allt en trevlig skärgårdstur med skärgårdsfärjan. Även linfärjan mellan öarna var något vi inte visste fanns i Sverige.  

Vi hyrde stuga 91 under vår stugsemester i Bohusläns skärgård. Det var en riktigt trevlig liten stuga i ett lugnt stugområde. Stugan var en perfekt utgångspunkt för våra små äventyr på Västkusten och nära till Göteborg. Klicka här för att komma till stuga 91 i Bohuslän

Lite fakta om Kosteröarna i Sverige

Kosteröarna tillhör Strömstads kommun och består av två öar, Nordkoster och Sydkoster. Dessa öar som skiljs åt av ett smalt sund. Kosteröarna är bilfria öar där ni tar er runt med cykel eller till fots.

Cykel och kanotuthyrning på Sydkoster

När ni anländer med skärgårdsfärjan till Sydkoster så finns en uthyrning av cyklar direkt i hamnen. Ni som hyr en stuga där det ingår cyklar kan ta med cyklarna på er utflykt till ön. Mellan Sydkoster och Nordkoster går en liten linfärja så man enkelt kan ta sig mellan Kosteröarna. 

Kosteröarna består till stor del av naturreservat, på en del av Sydkoster finns även Sveriges första marina nationalpark - Kosterhavets nationalpark. 

Kosteröarna präglas av skärgårdens lugn, charmiga fiskebyar som kantas av stugor och sjöbodar. På Kosteröarna går många härliga cykelleder. Runt om Kosteröarnas kustlinje ligger ett myller av kobbar och skär. 

Hitta en stuga i Bohuslän: Klicka här

Som turist på Kosteröarna

Skärgårdsbåt till Kosteröarna

Vår resa till Kosteröarna under vår stugsemester i Sverige började på förmiddagen. Stugan vi hyrde låg ett par mil från Strömstad. Vi åkte därför bil och parkerade i hamnen där skärgårdsbåten utgick ifrån.

Biljetten till Kosteröarna gick att köpa i en automat och kostade 130 kr per vuxen för en tur och retur biljett. Klicka här för aktuella priser och turlista till kosteröarna.

På skärgårdsbåt på väg till Kosteröarna

Väl ombord på skärgårdsbåten gick vi upp på övre däck eftersom hunden inte fick vistas inne i fartyget. På övre däck fanns en trevlig liten salong där hundar fick vistas. Vädret var så fint att vi satt utomhus och njöt av utsikten över den bohuslänska skärgården. Kobbar och skär, små båtar som gled runt i det fina vädret. Utsikten bjöd på mängder av fina öar där stugorna låg vackert med Sveriges flagga vajandes mot den blåa himlen. 

Korshamn med stugor och båtar på Sydkoster

Efter ca 30 minuter anlände vi till Sydkoster där vi valde att kliva av. Vi möttes av en väldigt charmig fiskeby med båtbryggor, stugor, hus och en rad med sjöbodar längs kajen. I hamnen fanns ett litet museum, restaurang, karta över öarna och ett ställe som hyrde ut kajaker och cyklar till oss turister.

Läs mer om Västkusten och Bohuskäns skärgård: Klicka här

Räkmacka på Kosteröarna

Vi började med att besöka en restaurang för lunch. Det sägs att räkmackorna på västkusten är gudomliga och det kan jag intyga. De är väl värt varenda krona och ett absolut måste när ni hyr en stuga på Västkusten. Efter att vi avnjutit en stor räkmacka på Kosters Rökeri så begrundade vi kartan över Kosteröarna. Vi beslutade oss att vandra över Sydkoster för att därefter ta linfärjan över till Nordkoster. 

Läs om krabbfiske med Klädnypa på Västkusten: Klicka här

Landskap på Sydkoster i Sverige

Det var en vacker och lätt vandring genom varierat landskap. Efter ett par timmar genom lummig skog, hagar och hällar var vi framme vid linfärjan.

Linfärja mellan Sydkoster och Nordkoster

Det var en liten stål-flotte som gick fram och tillbaka mellan Kosteröarna, till synes hela tiden. Resan kostade 15 kr per person.

För aktuell info om linfärjan mellan kosteröarna. Klicka här

Sundet mellan Sydkoster och Nordkoster

Framme på Nordkoster spatserade vi en runda bland de mysiga stugorna och kollade in lite sovenirer. Sen tog vi en fika på Sveriges västligaste café, kaffe till oss och vatten till hunden.

Skärgårdsfärja från Nordkoster till fastlandet i Sverige

Istället för att gå tillbaka till hamnen på Sydkoster så åkte vi skärgårdsbåten direkt från hamnen på Nordkoster tillbaka till Strömstad. 

Summan av kardemumman

Från skärgårdsbåten från Nordkoster

Vi tyckte att Kosteröarna var ett väldigt fint. Ett av de bästa besöksmålen vi gjorde från vår stuga. Kosteröarna är perfekt för oss turister som inte kan få nog av Västkustens och Bohusläns idylliska skärgårdsmiljö. Jämfört med Höga Kusten som vi kommer från, så är det mycket mer turister i rörelse här. Men ändå förvånandsvärt lugnt och trevligt. 

Stugan vi bodde i var Stuga 91 i Bohuslän.

Se fler fina stugor nära Kosteröarna:
Stuga 2023 i Bohuslän: Klicka här för att se stugan
Stuga 994 i Bohuslän: Klicka här för att se stugan
Stuga 2181 i Bohuslän: Klicka här för att se stugan
Stuga 1512 i Bohuslän: Klicka här för att se stugan

 

Bilder