Midsommar i Sverige

Publicerad 07-06-2016 av

Midsommarafton i Sverige är sommarens stora höjdpunkt, det är en folkfest som traditionsenligt är knuten till dans, blommor, brännvin och glada skratt. Vart än i Sverige ni hyr en stuga så finns det, någonstans i närheten en plats där midsommaren firas för allmänheten. Där får alla vara med, dansa kring midsommarstången och delta i olika aktiviteter.

I Sverige firas Midsommarafton mer än själva Midsommardagen, vilket gör att vi skiljer oss från övriga nordeurpoeiska länder. Där själva midsommardagen - även kallat S:t Hans dag i Norge och Danmark samt Juhannus i Finland - är höjdpunkten. Midsommarafton är på fredagen som infaller mellan den 19e och 25e juni. 

Midsommarafton är så stor folkfest för Svenskarna att det till och med är större än Sveriges nationaldag. Det har varit på tal om att göra Midsommar till Sveriges nya nationaldag, men förslaget gick aldrig igenom. 


Maten på Midsommar

Innan dagens midsommarfirande så äter ni en god midsommarlunch i stugan. Bor ni i ett område med flera stugor så brukar det anordnas ett stort gemensamt långbord dit alla tar med sin mat och äter tillsammans. I Sverige är det tradition att äta sill på midsommar, vi dukar upp en buffé av olika sillar med tillbehör. Tillbehören varierar och är väldigt fritt efter eget tycke och smak. Gräddfil, gräslök, bröd och färskpotatis brukar alltid finnas på bordet. Även snaps till maten är på många håll ett måste och till dessa sjungs olika snapsvisor. Till efterrätt serveras ofta en god Jordgubbstårta eller jordgubbar med grädde och socker.  

Middagen efter dagens aktiviteter består oftast av grillat, här finns inga restrektioner utan grilla det ni älskar tillsammans med tillbehör efter er egen smak.


Midsommarafton

Midsommardans

Detta är en speciell dans, oftast är det en speleman eller en orkester som spelar traditionella sånger samtidigt som allt folk samlas kring midsommarstången – en blomprydd och lövad påle i form av ett kors. Sen dansas olika danser runt midsommarstången till varje sång. Alla kan dessa danser och även om du inte känner till dem så är det väldigt enkelt att hänga med. Exempel på danser kring midsommarstången är ”Små grodorna”, ”Prästens lilla kråka” och ”Räven raskar över isen”.

Tävlingar

Många gånger utförs även olika tävlingar och lekar parallellt med dansen, i dessa kan både vuxna och barn delta. Där tävlar ni från er stuga antingen som ett lag eller mot varandra. Exempel på det är att hoppa säck eller bära ett ägg med en sked i munnen runt en bana.

Dansband

Fram mot kvällen så bjuder vi upp till dans på olika logar och dansbanor, oftast utomhus och till klassisk svensk dansbandsmusik. Detta kan vara en väldigt blöt tillställning som håller på långt in på natten, vill ni se eller delta när Svenskar festar så är midsommar ett perfekt tillfälle.

Årets första dopp

Efter dagens intag av nubbe och andra alkoholhaltiga drycker så brukar det leda till årets första dopp på kvällen. Många som bor i en stuga nära en sjö eller havet utmanar det kalla vattnet och badar. Tänk på att det kan vara halt så spring inte på blöta klipphällar eller bryggor och simma inte så långt ut, det är antagligen kallare än det känns. 

Midsommarkrans

Midsommarkrans är en klassisk huvudbonad som används på midsommar, den är enkel att tillverka själv. Ofta används ståltråd/bindtråd som grund, det går även att ta en lång men tunn gren som du formar till en ring med lagom diameter så huvudet får plats. Grenen tvinnas runt vid ändarna så den håller ihop, här används ofta ett snöre eller liknande för att knyta fast. Sen pryds ringen full med blommor och löv som stoppas ner. Två större varianter av midsommarkransar pryder även midsommarstången och ger den sitt klassiska utseende.

Folkdräkt

De som har en Svensk folkdräkt tar tillfället i akt och använder den under midsommarafton, folkdräkt är vanligast i Dalarna men det är dock inte så vanligt bland allmänheten i Sverige. Så bli inte förvånad om de allra flesta bär somrig klädsel, lätta och luftiga kläder i ljusa och färgglada färger. 

Midsommar i Sverige för nybörjare:


Film om midsommarfirandet kring stugor i Sverige