Kajakpaddling på din Stugsemester

Publicerad 18-05-2022 av

Kajakpaddling på din semester i Sverige

Sverige har ett av världens bästa paddelvatten som passar både den erfarne och nybörjare, här kan du paddla på både sjöar, efter älven, på åar och i havet. Det härliga med att paddla är att du kommer så nära naturen, tystheten och att du tar dig fram av egen kraft, du får också en helt ny inblick i naturen, du får se kusten eller sjön från en annan syn än när man vandrar efter den på fot. Eftersom Sverige har fantastiska möjligheter för paddling så väntar äventyret inte långt från stugan du hyr från oss. Flera av våra stugor erbjuder kajak och det ingår ofta i hyran, det framgår i så fall under faciliteter i stugans beskrivning. Utbudet och möjligheterna att hyra kajak har ökat i hela Sverige, om du har egen kajak så kan du naturligtvis ta med den, annars finns det goda möjligheter att hyra utrusning väl på plats. Paddla alltid med flytväst.

Jag har här skrivit om några fina vatten i Sverige där det är populärt att paddla kajak.

Utrustning att ta med vid kajakpaddling

  • Solglasögon är ett måste om solen lyser, dom dämpar solglittret i vattnet.
  • Myggmedel, speciellt om du paddlar på åar och sjöar.
  • Vattenflaska för minst några timmars paddling.
  • Sittunderlag, för när man vill stiga i land och vila en stund.
  • Regnställ på en längre dagstur.
  • Keps för att skydda både ögon och huvudet mot solen.
  • En väska med fika som ni tar med från er stuga.

Kajakpaddling i Höga Kusten

Kajakpaddling i Höga kusten

Höga kusten har utmärkt paddelvatten, här finns många små fina kust byar med gamla pittoreska sjöbodar och röda stugor. Här ser man höga klippöar klädda med skog, och långa hällar som är slipade efter istiden. Har ni vandrat i Höga Kusten så är det nu kanske dags att utöka äventyret på vattnet. När ni hyr en stuga i Höga kusten så tar ni er lätt till havet och till dom uthyrare som finns i området.

Höga Kusten Kajakcenter
Hemsö Kajak & MTB
Bönhamn Kajak

Kajakpaddling i Småland

Kajakpaddling i Bolmensjön i Småland

Vi har ett ganska stort utbud av stugor i närheten av Bolmensjön i Småland, kanske ni vill hitta på något nytt på er stug semester så varför inte hyra en kanot eller kajak och ta er ut på sjön för en dag. Bolmensjön har hela 365 st. öar, och kanotleden Lagan leden går rakt igenom sjön. Ta med en ryggsäck med lite fika och badkläder så ni kan bada från någon av öarna i sjön.


Kajakpaddling i Bohuslän på Västkusten

Kajakpaddling i Bohusläns skärgård

Bohuslän erbjuder fantastiska vatten för kajakpaddling. Efter västkustens kustlinje finns tursentals små koppar och öar med små stugor, vita hus och charmiga sjöbodar. Paddla kajak bland nationalparker och varva mellan stlla vatten och öppet hav. Runt om hela västkusten finns gott om uthyrning av kajaker. Sök efter stugans närmsta stad eller något populärt utflyktsmål så kommer det garanterat upp ett dussin olika uthyrare av kajak. 

Kosterhavet med Kajak

Kosteröarna är unikt då det är den enda marina nationalpark i Sverige, enligt Amerikanska CNN så har Bohuslän en av dom finaste kustlinjerna i världen och är perfekt för att paddla kajak. Här finns vatten för alla, spegelblanka fina kanaler, öppet hav, söta sjöbodar att titta på, och en härlig nationalpark med oändligt antal kobbar och öar, äventyret väntar dig som hyr en stuga i området. Man tar sig lättast ut till skärgården med färja från Strömstad. Du kan även köra bil till Grebbestad och parkera bilen bredvid vattnet precis där man paddlar ut, strax söder om Grebbestad ligger Fjällbacka som är klassat som Sveriges bästa kajak vatten. Ta med badkläder och cyklop från din stuga, då vattnet är väldigt klart här och det finns många fina sandstränder att sola sig på. 


Kajakpaddling i Skåne

Kajakpaddling i Skåne

Skåne har en lång kust på tre sidor av landskapet och mängder av sjöar och vattendrag som alla är perfekt för paddling, här kan du också paddla i Skånes norra vildmark eller i Malmös kanaler, utbudet är stort för dig som hyr en stuga i Skåne. Immeln är Skånes, till storleken, den tredje största sjön och som gjord för kanotister, här kan du följa Skånes populära kanotled som leder till många olika sjöar i området. I sjön Immeln finns det ca 200 öar där du kan både fiska och bada så se till att ta med badkläder och kanske en picknick korg från din stuga.

Immel Kanotcenter

 

Bilder