I år har det skett ovanligt många bedrägerier där bedragare hyr ut stugor som inte finns. Det är otroligt tråkigt för härliga semesterfirare som får sina semesterdrömmar i spillror. Vanliga försiktighetsmetoder fungerar inte längre. Vi vill förklara hur bedrägerierna går till och tipsa om hur du kan undvika att gå i fällan, med hopp om att vetskapen kan vara till hjälp.
Så går bedrägeriet till
-
Bedragarna gör inlägg i olika resegrupper på Facebook, forum eller annonssidor där de vill hyra ut sitt semesterboende. Inläggen ser väldigt genuina ut med bilder på stugan och beskrivning. Fast bilderna är tagna från nätet och beskrivningen är påhittad.
-
Bedragarna kan svara på inlägg från turister som söker boende i grupper på Facebook och i olika reseforum. Självklart har de just det boendet som efterfrågas.
-
Det är vanligt med en trevlig kontakt via Messenger eller telefon, där de precis som en riktig uthyrare svarar på diverse frågor i god anda.
-
Dessa bedragare kan använda ett riktiga namn både vid kontakt och som betalningsmottagare.
-
Precis som en vanlig uthyrare så ber bedragaren även om ett förskott av hyran. Det behöver inte längre vara något skumt betalsätt utan kan vara till ett vanligt bankkonto eller Swish, allt för att verka legitimt.
Allt detta gör det otroligt svårt att genomskåda, men inte omöjligt.
När förskottet eller hyran är betalt, då försvinner bedragaren eller börjar komma med dåliga ursäkter. Vissa drar det ett strå längre och skickar en påhittad adress så semesterdrömmarna inte slås i spillror förrän vid ankomsten till stugan, allt för att dra ut på bedrägeriet.
Hur gör en stugförmedling?
För att alla skall vara trygga så gör vi det för svårt för bedragarna. Som svensk stugförmedling gör vi alltid grundliga kontroller och har en djupare kontakt med de som hyr ut sin stuga hos oss. Vi besöker ibland stugorna och håller koll så stugan överensstämmer med verkligheten. Vi värnar om att både hyresgäster och hyresvärdar alltid skall kunna känna sig trygga, så det är detta inga konstigheter för oss.
Det är därför Facebook och liknande kanaler - där kontakten sker okontrollerat direkt mot gästerna - är en mycket enklare plats för att begå den här typen av brott.
Tips! Hyr säkert
Vårt allra bästa tips är givetvis att hyra en stuga tryggt genom vår stugförmedling.
Ska ni chansa så delar vi med oss av vårt näst bästa tips!
Kontrollera så stugan finns på adressen och att fastighetsägaren är eller har koppling till den som hyr ut stugan. På lantmäteriets hemsida finns en tjänst för att se vem som äger en fastighet. Där loggar du in med bank-id och söker på fastighetsbeteckningen. Fastighetsbeteckningen går att får fram genom att söka på stugans adress på hitta.se. Där går du till kartan, ändra till tomt-vy och klickar på stugan så visas fastighetsbeteckningen.
Om adressen inte finns eller om uppgifterna inte stämmer, då är det läge att bli misstänksam. Speciellt om hyresvärden har problem att ge ett enkelt svar på vem som äger stugan.
Det går givetvis även att kontakta den som står som fastighetsägare och bara checka av så det hyrs ut och vem som sköter uthyrningen. Ibland är det en sambo eller ägarens barn.
De flesta är hederliga uthyrare, men det är okej att vara lite detektiv och ta det säkra före det osäkra.
Utsatt för bedrägeri?
Spara och dokumentera alla uppgifter, bilder på stugannonsen, kontakthistorik och kontoutdrag.
Kontakta polisen via 114 14 eller besök polisstationen för att göra den här typen av anmälan.
En anmälan på mindre belopp får givetvis ingen högre prioritet. Men ju fler anmälningar, ju högre prioritet får ärendet och ju snabbare kan polisen komma åt bedragaren. Chansen är stor att du inte är ensam.
Sist men inte minst. Hjälp dina medmänniskor, varna andra och meddela admin i de grupper, hemsidor och forum där bedrägeriet begåtts. Dela gärna med dig av denna artikel så kanske du hjälper någon!
Läs även:
Deklarera uithyrningen av din stuga
Semester med Barn - Karta med Nöjen
Klart hunden får följa med!