Vi har 0 resultat

Beskrivning av Västergötland

Våra stugor i Västergötland ligger in mot landet vid västkusten i Sverige. Västergötland gränsar till Sveriges 2 största sjöar, Vänern och Vättern. Detta är ett paradis för fiskeintresserade och många av de som hyr en stuga här överraskas av det stora utbudet på fiske. Här finns både havsvikar, åar och sjöar, alltså alla möjliga typer av fiske som man kan önska sig, dessutom många fina fiskestugor för en perfekt fiskesemester. Här är naturligtvis fiskutbudet stort och många restauranger erbjuder skaldjur, färsk och rökt fisk.

Västergötland har en yta på 3140 km2 och 675 000 invånare.

Landskapet gränsar till Småland i sydost och Halland i sydväst. Västerut gränsar Västergötland till Kattegatt, Västkusten och Bohuslän, i norr till gränsar landskapet till Vännern, Dalsland och Värmland samt österut till Vättern och Närke


Utflyktsmål att besöka när ni hyr en stuga i Västergötland

Det finns många trevliga utflyktsmål för er som vill hyra en stuga i Västergötland. Givetvis lockar den vackra och lummiga naturen i Sverige sträcker sig genom landskapet i en skön variation. Men här nedan listar vi några populära utflyktsmål som de som hyr sitt boende från oss brukar besöka.  

Skara är en av de äldsta städerna i Sverige. Gatunätet i centrala Skara är delvis från Sveriges medeltid samt delar av domkyrkan.

► Västergötlands museum ligger strax norr om Skara domkyrka. Här kan ni se utställningar från bland annat medeltiden och forntiden i Sverige samt se en stor samling med arkeologiska fynd. De bjuder även på skojiga aktiviteter för barn, besök fornbyn med djur och flera publika tillställningar.

► Skara sommarland är det största vattenland och nöjesparken i Sverige. Här kan ni bryta lugnet i stugan ni hyr till en dag fylld med akiviteter för hela familjen. Här finns fullt med åkattraktioner för alla åldrar samt ett stort badlandskap. 

► Borås Djurpark ca 500 djur i en spännande natur bl.a. stora afrikanska, asiatiska och nordiska djur.

► Läckö slott ett vackert barockslott vid Värnens strand ca 20 km från Lidköping. Intressant och spännande för både vuxna och barn. Här bjuds ni på en unik kultur- och naturupplevelse, blandat med spänning och nyfikenhet. 

► Rörstrand Museum i Lidköping, Europas äldsta porslinsfabriker. Unna dig en stunds avkoppling i unik miljö med en god fika eller prova den goda lunchbuffén, allt på äkta Rörstrandsporslin. 

► Ekehagens Forntidsby i Åsarp, ett av Sveriges största arkeologiska friluftsmuseer. Här reser ni bak i tiden och får träffa både människor och djur.


Fiske och fakta om Vänern i Västergötland

Hyr ni en stuga vid Vänern så bor ni vid den största sjön i Sverige, ja till och med EUs största sjö. Vänern bjuder på natur, kultur, aktiviteter och måltider som bringar glädje.

Vänern har en yta: 5648 km2, Största djup: 106 m, Volym: 153 km3, Strandlinje: 2000 km, Öar och kobbar: 22000 st. Om man vill segla runt Vänern är det en sträcka på 420 km

Visste ni att….
Det ligger ca.10 000 vrak på botten av Vänern.
Det finns ca.16 000 fritidsbåtar på Vänern
700 000 människor i Sverige tar sitt dricksvatten från Vänern, även flera av våra stugor.
Vattenvolymen i Vänern utgör en tredjedel av allt sjövatten som finns i Sverige
Hela världens befolkning skulle stående få plats på Vänerns yta.

Att fiska i Vänern, EU och Sveriges största sjö

Vänern är en väldigt god och mångsidig fiskesjö, det finns 38 fiskarter och i sjön ägnar fiskare sig åt både fritidsfiske, sportfiske och yrkesfiske med trolling. Ni kan bland annat fiska världens största insjölax, Gullspångslaxen som kan väga över 20 kg.

Läs mer om fisket i Vänern: Klicka här


Vättern i Västergötland´s fiske och fakta

Vättern är en mindre lång och smal sjö, dock näst största sjön i Sverige och den sjätte största sjön i EU. Vättern har en yta på 1893 km2.

Fisket i Vättern, Sveriges näst största sjö

Kring våra stugor i Vättern finns 31 fiskarter, bland annat så fiskas det lax, öring, röding, gädda, abborre, harr, gös, lake och signalkräftor. Det finns dock bestämmelser över fisket, hör med ägaren till er stuga eller turistbyrån ifall det är oklart.

Läs om fisket och fiskeregler i Vättern: Klicka här

Relaterade artiklar för Västergötland

04-03-2024

De flesta vet att man får tjäna 50 000 kr skattefritt på att hyra ut sin stuga. Men hur fungerar det? Här förklarar din stugförmedling hur du skall deklarera din uthyrning samt vilka avdrag och regler som gäller. Detta är en komplett och enkel guide för dig som hyr ut ett boende, både permanentboende och fritidshus. Denna artikel är granskad av Skatteverket.

Läs mer...

Stugor vid havet

Under kategorin Havsnära stugor kan ni hitta en stuga som har vid havet. Alla som vill ha en härlig semester i närheten av kusten i Sverige skall titta in här. Sveriges kustband omges av många vackra vikar, charmiga sjöbodar, småbåtshamnar och sköna skärgårdar(ex. Stockholms skärgård) som leder ut mot det mäktiga havet. Bland våra Havsnära Stugor kan ni hitta stugor som har en otrolig havtutsikt, stugor på en ö eller de som ligger mysigt belägen en bit in åt landet.


Havsbad i Sverige

Vissa av stugorna i kategorin Havsnära Stugor har en egen badbrygga och båt som antingen ingår eller går att hyra, med den kan ni ta er ut på äventyr bland kobbar och skär. Vattnet i havet är oftast lite svalare än det i Sveriges sjöar, dessutom finns möjligheten till större vågor och risken för undervattenströmmar. Det finns väldigt många fina havsbad i Sverige, många har långa sandstränder och andra bjuder även på fina klipphällar att bada ifrån. 


Att fiska i havet i Sverige

I havet är i regel fritidsfisket via båt eller från land tillåtet. Det kan dock finnas lokala bestämmelser som måste följas för att få fiske, detta gäller även om ni vill använda speciella redskap, exempelvis att fiska med nät eller hummerfiske. Det finns ofta guidade turer till lokala typer av fiske vid er stuga, då vet den ansvarige vilka regler som gäller.

Tips: Ni kan ange avståndet till vatten i vår avancerade sökning, på så sätt filtrerar ni fram stugor med ert önskade avstånd till havet, ni kan även bocka i roddbåt och motorbåt om ni vill att stugan skall ha det.