Vi har 0 resultat

Om Uppland i Sverige

Lockar en semester i en stuga i Uppland? De stugor ni kan hyra här har en omgivning som kännetecknas i Sverige av sina vackra fruktbara fält, förtrollande skogar och vackra kustlandskap. Uppland är ett centralt beläget landskap i Sverige som har närhet till en omväxlande natur. Stugorna här har nära till både hav, landsbygd sjöar och Stockholms storstadsmiljö.  

Svenska vatten i Uppland

Uppland ligger intill Mälaren med sitt omfattande sjösystem där vattenvägar sträcker sig hela vägen ut i Stockholms skärgård. Perfekt för er som hyr en stuga för att fiska eller vill avnjuta en trevlig semester kring den tredje största sjön i Sverige. Samtidigt på motsatta sidan av landskapet breder sig Sveriges mäktiga kustlinje fram. Oavsett om Mälardalen eller havet lockar till din semester så erbjuder dessa vatten fantastiska möjligheter till bad, fiske, fina turer och naturupplevelser. I Roslagen som kusten ovanför Stockholm kallas, finner man många idylliska byar med stugor, sjöbodar och småbåtshamnar.


Fakta och läge i Sverige

Hyr ni en stuga i Uppland så är boendet centralt beläget i mellan Sverige, nära till både Stockholm och natur. Uppland gränsar till Södermanland och Stockholm i söder, till Västmanland i väster, i norr till Gästrikland och mot Östersjön i Öster. Uppland når inte fram till det gränskors där Dalarna möter Gästrikland och Västmanland, men det är inte lång väg över om ni vill besöka Dalarna under er semester.

Uppland har en yta på 12.764 km2 och ca. 1,5 miljoner boende invånare.


Att göra när ni hyr en stuga i Uppland

Kring våra stugor i uppland finns många trevliga sevärdheter för hela familjen. Utöver det goda fiske och naturupplevelserna som lockar många turister så nämner vi här några tips som ni kan göra under er semester.

Sveriges medeltid och vikingatid

Medeltida by kan ni se i Ekeby by väster om Uppsala i Vänge. Det är ett fornminnesområde som representerar en fullständig miljö med boende och begyggelse ända till sen medeltid. I Uppland finns även flera medeltida kyrkor att beskåda.

Uppland är känd för dess många platser där Vikingarna en gång levde. Ni kan gå guidade visningar och få se spår från vikingatiden. I Uppland har det gjort väldigt många fynd som Sveriges förfäder lämnat efter sig och ni kan bland annat se runstenar och utgrävningar. Här i Uppland finns över 150 000 fornlämningar och runstenar. I Sverige kallas landskapet ofta för runstenarnas och fornlämningarnas landskap.

Parker och trädgårdar

Runt om Uppsala finns olika parker och trädgårdar. Störst och mest besökt är stadsträdgården, här finns även utrymmen för lek inklusive en fin handikappanpassad lekplats.

Enköpings parker är en stor turistattraktion. Enköpings parker är kända långt utanför landets gränser. Här finns också äventyrslekplatsen Öriket.

Uppsala slott och Domkyrkan

Två mycket sevärda byggnader som dominerar Uppsalas stadsbild är Domkyrkan och Uppsala slott. Domkyrka är en av Norra Europas största kyrkor. Uppsala slott byggdes av Gustav Vasa och har nu ett konstmuseum.

Uppsala Domkyrka
Uppsala Slott

Städer i Uppland


Uppsala universitetsstaden 

Upplands största stad är Uppsala, den 4:e största staden i Sverige. Uppsala är sedan många år en inspirationskälla för konstnärer, vetenskapsmän och religiösa ledare. Carl von Linné levde och arbetade i Uppsala och även Ingemar Bergman föddes här. Staden är en av de mest omtyckta universitetsstäderna i Sverige och stadens kulturliv präglas av Studenterna.

Guidade turer och fler sevärdheter i Uppsala 
Stadsvandringar Uppsala 
Uppsala Experience 
Uppsalaguide.com 
Museum Gustavianums visningsverksamhet

Den älsta staden i Sverige, Sigtuna

Sigtuna är Sveriges äldsta stad. Här finns mängder av fornminnen kyrkor och ruiner. Missa inte att besöka Sveriges första gågata. Tätt med kulturskatter i denna mysiga småstad.

Relaterade artiklar för Uppland

04-03-2024

De flesta vet att man får tjäna 50 000 kr skattefritt på att hyra ut sin stuga. Men hur fungerar det? Här förklarar din stugförmedling hur du skall deklarera din uthyrning samt vilka avdrag och regler som gäller. Detta är en komplett och enkel guide för dig som hyr ut ett boende, både permanentboende och fritidshus. Denna artikel är granskad av Skatteverket.

Läs mer...

Stugor vid sjö

I kategorin Sjönära stugor har vi lagt de stugor som har någon av Sveriges alla sjöar i närheten. Det kan ha flera fördelar att hyra en stuga vid en sjö. Framförallt närheten till bad och fiske men även att det är väldigt vackert. Alla sjöra ser olika ut och naturen variera stort, vid vissa sjöar har en strandlinje av klipphällar medan andra kantas av lummig skog.

Att fiska i en sjö

Det är bra fiske i många av Sveriges sjöar. Det är populärt att fiska från land, från en brygga eller så kan man åka ut med en båt. Vid många stugor finns möjligheten att antingen hyra eller låna en båt. Att hyra båt kan ni - om möjligt - göra från ägaren till stugan eller någonstans i närheten. Vissa stugor har även båt redan inkluderat i hyran.

I vissa sjöar i Sverige har det planterats ut ädelfisk och då krävs i fiskekort för att få fiska. Hör med ägaren till stugan om gällande regler, vet inte stugägaren vad som gäller så finns det ofta bra information hos turistbyrån. 

Att bada i sjöar

Eftersom sjöarna i Sverige är mindre och grundare än havet så värms dem upp fortare till badvänliga temperaturer. Vilket gör sjöar extra attraktiva för alla badsugna familjer som hyr en stuga. Vid många sjöar finns antingen tillgång till en sandstrand eller en badbrygga. Hyr ni en stuga vid en sjö där det inte finns en iordninggjord badplats så går det alltid bra att bada ändå, dock kan botten vara lerig och täckt av kvistar och vass, men när ni väl kommit ut på djupet så är belöningen värt besväret.

Tips för att söka stuga nära en sjö: 

Om ni klickar på vårt Filter under sökknappen så kan ni ange avstånd till vatten för att filtrera fram stugor med ert önskade avstånd till sjön.