Öland är Sveriges näst största ö där vegetationen kring stugorna präglas av det platta landskapet, småvuxna träd och buskar. Hela södra Öland från Färjestaden och söderut är upptaget på UNESCO:s lista över världsarv. Öland ligger i Östersjön men ni kan ändå ta er till stugan ni hyr från oss med bil, ön har nämligen en 6 km lång broförbindelse över Kalmarsundet från Kalmar i Småland. Kommer ni norrifrån och skall hyra en stuga på norra Öland så går det även en bilfärja mellan Oskarshamn i Småland och Byxelkrok på Öland. Mitt på ön finns ett par små sjöar, vi har stugor vid ett par av dessa för uthyrning.
Öland är det minsta landskapet i Sverige, ön har en yta på 1347 km2 och ungefär 25 000 invånare. En siffra som ökar om man räknar med alla sommargäster, turister och alla de som hyr stugor.
Öland är känd som ”den soliga ön“ eftersom solen ofta skiner på Öland även fast det är dåligt väder i resten av Sverige. Det är en av anledningarna att Öland lockar så många turister att hyra en stuga här – till och med den Svenska Kungafamiljen tillbringar sin semester här i sin sommarstuga.
På Öland finns långt mer att hämta förutom sol och bad när ni hyr en stuga! Många fornminnen finns att utforska för både ung och gammal, och är du intresserad av Sveriges kultur och gedigen mattradition har du verkligen kommit rätt. Vart du än valt att hyra en stuga, om du bor vid havet eller inåt landet, så finns mångder med sevärdheter. Du har är nära till det mesta under din semester.
Stora Alvaret på södra Öland är utsett till världsarv, det finns 15 världsarv i Sverige och detta är ett av dem tack vare den unika naturen. Här kan ni vandra i milslånga leder och uppleva den totala stillheten i den vidöppna terrängen. Besök Eketorps borg, en fornborg från järnåldern. I Ottenby kan ni beskåda sällsynta fåglar vid fågelstation med riksbekanta fyren Långe Jan.
Ta en tur från stugan till Borgholm, det är en populär sommarort med långa sandstränder, historiska omgivningar och sevärdheter. Ät på restaurang eller förbered en pickning i er stuga som ni avnjuter i någon fin park. Här finns Borgholms slott, ett medeltida slott omgiven av skogar som påminner om Sherwood skogen i Robin Hood. Där kan ni gå riddarskola, få guidade turer och se utställningar. Här ordnas ofta tillställningar som även Sveriges Kungafamilj gärna besöker.
Tog ni bilen till stugan kan ni köra längst den långsträckta ön omges av den glittrande Östersjön och havet så långt ögat kan nå – Ni ser givetvis Sverige på den västra sidan. Stanna till på de fina platserna ni stöter på efter vägen, upptäck och njut av er semester. Ta med fiskespö på er tur ifall ni hittar något fint ställe där det går att fiska, även badkläder rekommenderas under soliga semesterdagar.
Under er stugsemester kan ni även besöka den Svenska kungafamiljens sommarbostad, Solliden som är öppet för allmänheten. Det är kungens privata sommarbostad, en lyxig svensk slottsliknande stuga som byggdes i början av 1900-talet. Här kan ni få guidade visningar och strosa runt i slottsparken.
Ett karaktäristiskt inslag i det öländska landskapet är de kulturminnesskyddade väderkvarnarna av trä. Väderkvarnarna har tillsammans med Ölands stenen blivit berömt även utanför Sveriges gränser. Ölands vackraste väderkvarnar hittar ni i Lerkaka.
Färjestaden är Ölands största stad hit ni kommer när ni tar Ölandsbron från Kalmar och fastlandet. Färjestadens hamn kallas även Ölands Riviera. Här kan ni njuta av sol och bad, eller bara strosa runt äta en bit god mat på någon av Färjestadstads många restauranger, titta på alla båtar och konsthantverk.
Har ni barn med er på semestern och det spritter i kroppen? Ölands Djur & Nöjespark är den största kombinerade djur och nöjesparken i Sverige. Här erbjuds spännande aktiviteter för hela familjen, många karuseller, vattenland, attraktioner och djur från hela världen. Har ni hund med er till stugan så måste hundar måste vara kopplade inom området, de har även ett gratis hunddagis.
De flesta vet att man får tjäna 50 000 kr skattefritt på att hyra ut sin stuga. Men hur fungerar det? Här förklarar din stugförmedling hur du skall deklarera din uthyrning samt vilka avdrag och regler som gäller. Detta är en komplett och enkel guide för dig som hyr ut ett boende, både permanentboende och fritidshus. Denna artikel är granskad av Skatteverket.
Vår stugkategori fiskestugor är till för alla er som vill hyra en stuga med bra fiske i omgivningen. I Sverige är det väldigt populärt att fiska i både sjö och hav och många av våra stugor ligger nära bra fiskevatten. Sverige myllrar av fina platser för fiske och i den här kategorin här har vi samlat de bästa fiskestugorna. Släpp lös fiskaren inom er samtidigt som ni bor bekvämt i någon av våra stugor. Gör er semester till något speciellt, låt den kantas av natur, fiske och äventyr.
Det finns många varianter på fiskestugor i Sverige. Vissa ligger alldeles intill en sjö med perfekta fiskeförhållanden medan andra har bra fiskemöjligheter i omgivningen. Det finns inga bestämmelser på hur långt avstånd en fiskestuga har till vatten, men i regel ligger stugan hyfsat nära en sjö eller havet. Vill ni specificera ett önskat avstånd till vattnet så går det att välja i vår avancerade sökning. Ni kan filtrera väldigt bra bland våra stugor så ni hittar en stuga som passar just era behov. Ni kan filtrera på stugor som exempelvis har roddbåt, bastu eller något annat ni önskar till er semester. Det går även att välja kategorin Havsnära stugor om ni vill bo nära havet eller Sjönära stugor för att hitta en stuga nära en sjö.
Om ni klickar på avancerad sökning så kan ni bocka i allt som är viktigt för er semester. På så vis filtreras de stugor fram som matchar just era önskemål. Ni kan exempelvis klicka i roddbåt eller motorbåt om ni har det som krav vid ert boende. Då får ni fram stugorna som har båt antingen inklusive eller att hyra i närheten så ni enkelt kan ta er lite längre ut och fiska på våra Svenska vatten.
I havet är fritidsfisket via båt eller från land tillåtet på de allra flesta ställen. Det kan finnas lokala bestämmelser som måste följas, fråga ägaren till stugan vad som gäller eller i den lokala turistbyrån. Det finns även regler som måste följas för användandet av speciella redskap, exempelvis att fiska med nät eller hummerfiske.
Många av sjöarna i Sverige har bra fiske, det är populärt att fiska både från land och från en båt, i många stugor ges möjlighet att hyra en båt antingen av stugägaren eller någonstans i närheten. I vissa stugor ingår även båten i hyran. Det är inte tillåtet att fiska i alla våra Svenska sjöar, det finns sjöar där de planterar ut ädelfisk och där krävas fiskekort. Fiskekort brukar gå att köpa i någon närliggande affär, kiosk eller liknande.