Guide - Så äter vi Surströmming

Publicerad 22-07-2021 av

Guide hur du äter Surströmming

Sveriges mest omtalade maträtt

Surströmming är en av Sveriges mest omtalade maträtter. Surströmmingen anses vara en Norrlänsk delikatess och har sitt ursprung från vackra Höga Kusten i Ångermanland - Det är här som vi på Incoming Center of Scandinavia AB är bosatta. De flesta av oss i företaget åker gärna glatt ut till stugan en solig sommardag och äter surströmmingsklämmor till lunch eller middag.


Det råder delade meningar i Sverige om surströmmingen, vissa tycker det är en delikatess medan andra avskyr det. Hyr du en stuga i södra Sverige så finns risken att omgivningen inte är lika positiv till denna maträtt, medan samhället kring stugorna i norra Sverige är mer härdade. Surströmmingen kräver ett öppet sinne, det är i första hand doften och tanken om att äta jäst fisk som skrämmer en nybörjare. Ibland kan det krävas en nubbe vid första tillfället för att få nerverna i balans. Men när väl doften har lagt sig och fisken är rensad så återstår ett utsökt kött som smakar salt och gott. Serveras maträtten på rätt sätt och med rätt tillbehör så är risken stor att även du blir en riktig surströmmingsentusiast.


Surströmmingspremiär i Sverige

Surströmmingspremiären är traditionsenligt den tredje torsdagen i augusti. Då är jäsningsprocessen färdig för årets upplaga och surströmmingen är som allra bäst. Som ett glädjande besked till er som inte hyr en stuga i augusti så går det bra att äta året om, så passa gärna på under er semester i Sverige att prova denna "delikatess".

I år infaller surströmmingspremiären den 2021-08-19.


Öppna surströmmingsburken

Även om ni själv inte har problem med lukten så bör ni tänka på grannarna i stugorna runt om, du vet aldrig hur härdad de i stugan bredvid är. Öppna därför gärna burken under vatten, i en hink eller diskhon och gör er av med spadet direkt efteråt. Skölj även av fisken och diska ur konservburken så minskar lukten betydligt. Tipsa gärna om detta ifall ni tar med en burk som present utomlands, det har hänt att hotellkomplex har blivit utrymda och de som är bosatta i lägenhet fått panikslagna grannar.

Hyr du en stuga en bit från omgivningen och själv inte är så kräsen så bör du åtminstone vinkla burken 45 grader och sätta konservöppnaren i övre hörnet där då gasen samlas. Det är tryck i burken och öppnar du på det här viset så minskar risken för att det stänker surströmmingsspad på dig. Det är att föredra att öppna burken utomhus för att inte få spad på inredningen i stugan.


Att äta surströmming i stugan

Oftast dukas ett bord upp utanför stugan för att komma närmare solen och naturen. Vid surströmmingspremiären är det även populärt med långbord, där ni tillsammans med boende i stugorna runt om äter surströmming och sjunger Svenska snapsvisor tillsammans. Surströmming kan ätas direkt på tallriken med kokt potatis och diverse tillbehör. En väldigt variant rätt är den klassiska surströmmingsklämman där surströmmingen är ett pålägg, lite som en räkmacka. Där tar du rensad surströmming och olika tillbehör mellan två skivor tunnbröd.


Val av surströmming

Vilket märke du väljer spelar ingen större roll, alla har sin egen favorit så prova gärna olika. I Höga Kusten finns dessutom en mängd små lokala tillverkare. Orskars surströmming från Tynderö är vår favorit.

Surströmmingen säljs även som filéer vilket gör rensningen betydligt smidigare. Strömmingen måste annars rensas från maginnehåll, fenor och ben. Nackdelen med filéer är att de inte innehåller den eftertraktade rommen, dessutom har filéer en liten stämpel om sig att vara något för nybörjare. Så vill du verka van till surströmmingsskivan så köper du vanlig surströmming. 


Tillbehör till surströmming

De klassiska tillbehören är:

Tunnbröd – Helst hårt
Smör – Att bre på tunnbrödet eller mosa med potatisen
Potatis – Kokt, gärna mandelpotatis eller färskpotatis
Rödlök – Hackad
Gräddfil
Ost – Gärna västerbottenost

Andra populära tillbehör är:

Tomater – Skivade
Messmör - Kan blandas till en sås med lite vispgrädde
Grässlök - Hackad
Dill - Hackad
Gul lök – Alternativ till rödlök, är även gott med smörfräst gullök
Chreme fraise – Alternativ till gräddfil

Det är vanligt att dricka öl och snaps till surströmmingen, speciellt om det är en festlig tillställning så som surströmmingspremiär. Vissa dricker även svagdricka, must eller mjölk.


Klassisk surströmmingsklämma

Klassisk svensk surströmmingsklämma

1. Rensa surströmmingen från innehåll, fenor och ben. Har den rom så är det en delikatess.
    Spara kött och ev. rom. Kommer det med lite ben är det något du aldrig kommer märka av.

Surströmming i stugan

2. Finfördela surströmmingen sporadiskt på en skriva smörat tunnbröd.

Surströmming på en macka

3. Toppa med önskade tillbehör, här har jag färskpotatis, rödlök, gräddfil och ost.

Surströmmingsklämma

4. Ta en skiva tunnbröd som lock, så det blir en klämma. Sen är det bara att avnjuta ditt mästerverk. 


För fler intressanta artiklar relaterat till Sverige och stugor - Klicka här

Bilder