Påsk i Sverige

Publicerad 06-02-2018 av

Skall du hyra en stuga i Sverige mellan 22 mars och 25 april så kan påsken infalla sig under din vistelse. Påsken har inte ett bestämt datum, som julen. När Påsken infaller sig i Sverige är lite invecklat. Påsk är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Påskdagen 2018 infaller den 1 april.  

Hyr en stuga någonstans i Sverige till Påsk: Klicka här för att se våra stugor


Vad är Påsk?

Påsken är en kristen högtid, men nu för tiden betyder påsken något annat för många svenskar. I kristen tradition firar man påsk för att minnas Jesus död och uppståndelse. Men i Sverige är påsken också en högtid där man uppmärksammar att våren är på väg. Äntligen är den långa vintern slut! 

Påsken är en högtid som de flesta i Sverige firar tillsammans med vänner och familj eftersom påskhelgen är extra lång. Det gör det till ett perfekt tillfälle att hyra en stuga tillsammans och umgås samtidigt som man får uppleva en annan del av Sverige. Påskhelgen består av skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Förutom lördag och söndag så räknas också fredagen och måndagen som helgdag. Då är de flesta vuxna är lediga från jobbet. Många är också lediga idag på torsdagen. Under påsken har barnen ledigt en vecka från skolan. Det kallas påsklov.

Läs också: Midsommar i Sverige


Påsk traditioner

Många påskpyntar, tar in vårblommor som tulpaner och påskliljor. Det är även populärt att plockar björkris eller sälg som dekoreras med påskpynt. Dessa dekorationen sätts i en vas inne eller ute vid stugans entré.

Många barn i Sverige brukar klä ut sig till påskkärringar och knacka på hos grannar och önska en glad påsk. Ofta överlämnar de en teckning eller sjunger en vårvisa. Kommer det påskkärringar och knackar på i stugan så uppskattar barnen att få en liten peng eller godis som tack för sitt söta uppträdande.

Läs också: Jultraditioner i Sverige


Mat och godis under Påsk

Påsken är den största godishelgen försäljningsmässigt i Sverige. En tiondel av allt godis som svenskarna äter varje år, äter vi under påsken. Många barn får godis i en ask som är formad som ett ägg. Det är även populärt att gömma ägget någonstans i stugan eller kanske ute på stugans tomt.

Ägget är en symbol för påsken. Man äter mycket ägg, att måla eller färga ägg är en vanlig tradition.

Påsken är även den näst största mathelgen i Sverige efter julen. De vanligaste påsk maträtterna är ägg, lax, sill, kyckling och lamm. Drycken som gäller framför andra är påsk must.

Läs också: Halloween i Sverige


Påsken förr i tiden

Fram till 1969 präglades långfredag av att de flesta affärer och offentliga nöjen hade stängt till minne av Jesus korsfästelse. Alla som är uppväxta under de första 60 åren på 1900-talet kan berätta om hur fruktansvärt tråkigt det brukade vara på långfredagen. Det skulle vara stilla och tyst, för detta var den stora sorgens dag när Jesus dog på korset. Man fick inte utföra onödiga sysslor, alla barn skulle vara lugna, radio och senare TV skulle helst vara avstängda. Idag har denna tradition luckrats upp och långfredagen är mer lik ”vilken helgdag som helst”.

Läs också: Så bjuder Sverige in till Lucia