Pandemivänlig cykelsemester för hela familjen

Publicerad 17-08-2020 av

Här är en gästartikel från Rebecca från Loyalwriter.se. Rebecca är frilansskribent och lever också småbarnslivet. I denna artikel delar hon med sig av tips för den som inte kom iväg på charterresa sommaren 2020…

Sommaren 2020 innebar en ny verklighet för många familjer som sett fram emot utlandssemester med barnen till turistort med allt från Bamseklubb till köttbullar och ketchup. Att tälta på balkongen var kanske en möjlighet men inte direkt miljöombyte. Cykelsemestern däremot erbjöd en pandemivänlig och flexibel lösning för hela familjen.


Pandemivänlig cykelsemester för hela familjen

Cykla en dag eller en hel vecka

Det som är så familjevänligt med cykelsemestern är flexibiliteten. Det går ju att göra en dagsutflykt med picknick i skogen för att sedan vända hem. Det hela känns som ett äventyr och alla har fått byta miljö.

Det går också att cykla iväg längre bort och övernatta. Kanske i tält för att undvika att komma andra för nära eller i en hyrd stuga med bekvämligheter. För att ta sig lite längre bort kanske det blir läge med elcykel eller till och med en moped klass I som går på el. Det beror lite på hur länge det ska trampas och hur god form familjen är i.


De minsta kan också komma med

Det är klart att det kan vara roligt om även barnen får trampa på. Det är ju väldigt hälsosamt att cykla. Barn som är i skolåldern bör kunna cykla med föräldrar på ett säkert sätt. Yngre kan få sitta i barnstol baktill eller framtill. 

Föräldrar kan rentav tycka att det känns enklast att låta de små sitta i en cykel-vagn för att det hela ska gå lite snabbare. Då slipper man ju också ta pauser som inte riktigt passar då regnet plötsligt öser ner och tältplatsen eller hyrstugan är några mil bort.


Smultronställena finns alldeles runt hörnet

Naturskyddsföreningen har så rätt i att det finns tusentals smultronställen på hemmaplan. De ger just tipset att ge sig ut och båtluffa i skärgården med cyklar för att kunna ta sig runt på miljövänligt vis. Där går det ju utmärkt att sova i tält eller hyra stuga, och det är inte svårt att få fatt i mat i butiker samt små restauranger som finns på öarna.

Fast det behöver verkligen inte bli så komplicerat att du tar både båt och cykel för att komma iväg på semester. Många bor i närheten av intressanta naturliga platser. Med god planering är det möjligt att göra en cykelutflykt som blir ett litet äventyr.

Leta upp en fornminne. Cykla dit. Tälta i närheten och berätta om vad som en gång hänt på platsen. Det kan bli mer spännande än att se ett avsnitt av en historisk serie på Netflix! Med lite fantasi kan den klimatsmarta och pandemisäkra semestern bli något som slår chartern med hästlängder.


Ju mer vi är tillsammans…

För att göra den miljövänliga cykelsemestern lite enklare kan ni som sagt använda elcykel eller kanske elmoped. Ett annat sätt att få det hela att rulla på lite enklare är att bjuda med vänner. Fler vuxna som har roligt tillsammans gör resan bra mycket roligare. 

Glädjen av att vara tillsammans i naturen på två hjul smittar av sig på barnen. De lär sig i tidig ålder att man alls inte måste flyga eller åka långt för att ha en helt fantastisk semester. Vem vet, kanske väljer ni att göra en ny cykelutflykt nästa år trots att charterflygen går igen…

Hos många av stugorna som är med på vår stugförmedling ingår cyklar i hyran för en trevlig dagsutflykt. Annars finns det garanterat att hyra någonstans i närheten ert semesterboende. Perfekt för att utforska närområdet. Boka en stuga till er semester hos oss

Bilder