Lingon i Sverige

Publicerad 12-09-2017 av

I skogarna kring många av de stugor du kan hyra hos oss finns gott om Lingon att plocka, speciellt om skogen vid stugan är av glest växande tall. Lingon vill ha halvskugga och en lite sur men fuktig jord.


Lingonsäsongen i Sverige

Hyr du en stuga i Sverige under augusti och september så kommer du mitt under den bästa lingonsäsongen. Hur bra med lingon det blir beror helt på hur varm den Svenska sommaren varit. En sval sommar i Sverige är idealt för tillväxten av lingon.

Lingon är ett populärt bär i Sverige, dess skarpa röda färg ger maträtten karaktär samtidigt som den sura smaken bryter av sältan i rätten på ett bra sätt. Bland annat lingonsylt och rårörda lingon serveras många gånger till traditionell husmanskost, så som köttbullar eller kroppkakor. Det är även populärt med lingondricka eller att tillsätta lite lingon i en god sås, speciellt till vilt kött.

Läs även om: Kantarellsäsongen i Sverige


Recept: Rårörda lingon

Du kan enkelt själv göra rårörda lingon, och avnjuta till någon av Sveriges klassiska maträtter. Det enda som krävs är väl att det finns en behållare/bunke och en slev/sked i er stuga och det finns i majoriteten av alla stugor ni kan hyra hos oss.

Till en liter lingon behöver du tre deciliter socker. Har stugan en köksvåg så är proportionerna att du behöver halva lingonens vikt i socker, väger t.ex. lingonen 1 kg tillsätter du ½ kg socker.

1. Rensa och skölj lingonen, häll ¾ av lingonen i en bunke, tillsätt sockret lite i taget medan du rör runt lingonen med en slev och krossar dem.

2. Tillsätt de kvarvarande ¼ av lingonen som fortfarande är hela och rör ner dem i de mosade lingonen.

3. Du kan äta dem direkt, men bäst blir det om du låter de rårörda lingonen stå ett dygn i stugans kylskåp innan servering. Rör gärna runt mellan varven så sockret blir jämnt fördelat.  


Recept: Lingondricka

Ni kan även enkelt göra lite god lingondricka i stugan. Det är en härligt läskande dryck med syrlig smak som är populär här i Sverige, speciellt bland den äldre generationen.

Till 1 liter lingon behöver du ½ liter vatten.

1. Mosa bären i en kastrull, tillsätt vatten och rör om, koka lingonvätskan i ca 5 minuter. Ta bort skummet som blir under tiden det kokar och rör om.

2. Låt lingonvätskan svalna ett par timmar.

3. Sila vätskan ordentligt, gärna med en silduk.

4. Tillsätt sedan socker i vätskan, ca 3 dl socker per liter lingonvätska brukar vara lagom.

5. Koka vätskan i ett par minuter tills allt socker lösts upp ordentligt. Ta bort skummet precis som tidigare.

6. Låt sedan lingondrickan svalna och tappa upp på flaskor. Förvara dessa svalt, hållbarheten är ca en månad. Du kan även frysa lingondricka, tänk på att vätska expanderar så fyll bara flaskan till hälften ifall du skall frysa den. Vi vill inte ha någon olycka i stugans frys.

Vid servering späder du lingondrickan med vatten efter tycke.