Internet på din semester i Sverige

Publicerad 09-10-2017 av

Vi vet att det finns stugor i Sverige som inte har internet uppkoppling. Anledningen är helt enkelt att en stuga här i Sverige i regel är ett fritidsboende där internet inte alltid är en prioritering. Är du i behöv av en internetuppkoppling när du hyr en stuga från oss, men det finns inte i stugan? Då kan du dela ut internet från din mobil. Du skapar ett litet nätverk där du delar ut mobiltelefonens internetuppkoppling, till detta närverk kan du sedan ansluta dina datorer och surfplattor.

Lugn, det är inte alls så krångligt som det låter, läs guiden nedan för antingen iPhone eller Android!

Nya regler inom EU

EU-parlamentet har röstat fram en ändring av villkoren för roaming mellan EU-länderna. Ändringen innebär att det i princip skall kosta lika lite att ringa och surfa på semestern inom EU som hemma. Det innebär att det blir mycket smidigare för de som är på semester i Sverige, de blir inte lika beroende av att stugan de hyr har en internetuppkoppling då de kan använda internet från mobilen. 

Läs mer på Idg.se


För er som har en iPhone med till stugan

1. Gå till Inställningar

2. Klicka på Internetdelning

3. Klicka på Internetdelning så den är aktiverad.

Dela ut internet från Iphone i din stuga

Här ställer du även in ett lösenord för ditt Wi-Fi-nätverk och du ser mer information om hur du ansluter till nätverket. Du kan även välja att ansluta via USB, då kopplar du helt enkelt din telefon till datorn via en USB kabel.  

OBS! Du måste ange lösenordet när du ansluter till mobilens internet.


För er som har en Android med till din stuga

Androids menyer skiljer sig åt mellan olika telefoner, men det grundläggande tillvägagångssättet är detsamma.

1. Klicka på Meny/Appar

2. Klicka på Inställningar

3. Klicka på Internetdelning och hotspot, den kan vara gömd under ”Mer” i den översta sektionen för Trådlöst och nätverk. Den kan även heta Wi-Fi delning.

4.  Aktivera Mobil hotspot.

Anslut android till dator i stugan

Nu kan du ansluta till det nätverk som mobilen delar ut.

OBS! Datorn kommer fråga efter ett lösenord när du ansluter till mobilens internet. Lösenordet väljer du inne på ”Inställningar för mobil hotspot”(nedanför steg 4 på bilden ovan) 

Samma funktionalitet med att dela internet via USB finns även här, koppla datorn till telefonen och aktivera USB-delning istället för Mobil hotspot. USB delning är lämplig om du endast vill dela internet till en dator.


Anslut datorn till mobilens internet

Du ansluter på samma sätt som du alltid gör med ett trådlöst nätverk. Exempelvis på en Windows dator så klickar du på ikonen för Internetåtkomst som ligger längst ner till höger, bredvid klockan. Där klickar du på namnet din mobils nätverk har och väljer anslut.

Anslut din dator till Wi-Fi i stugan

Denna artikel är ett tips till de som hyr en stuga i Sverige genom oss. Tekniken går ständigt framåt och det kan se helt annorlunda ut beroende på vilken utrustning du tar med dig till stugan. Google är ett väldigt bra verktyg för att hitta en mer specifik guide. 


Fler guider relaterat till stuguthyrning i Sverige

Surströmmings guiden
Krabbfiske på Västkusten
Kantareller i Sverige
Lingon i Sverige

Bilder