Här kan ni cykla dressin på er semester

Publicerad 26-04-2022 av

cykla dressin när du hyr en stuga i sverige

Att cykla dressin har blivit allt mer populärt bland turister som hyr en stuga i Sverige. Ju mer som järnvägen har byggts om, ju flera dressinspår har det blivit av gamla järnvägsspåret. Att cykla dressin är något man kan göra själv, med vänner eller tillsammans med hela familjen. Att färdas på en dressin är inte svårt på något sätt alls eftersom det går lätt att trampa, den sitter stadigt fast på rälsen och ni bestämmer er eget tempo. Blir man trött så kan man bara byta med sin partner och vila på den lilla bänken som finns på dressinen. Här har ni ett lite ovanligt äventyr ni kan göra när ni hyr er stuga med oss, packa med en fikakorg och ge er ut på rälsen som går genom det Svenska sommar landskapet, ni kommer finna möjligheter till både fiske och bad och hitta grill platser efter spåret där ni kan njuta av den svenska sommaren.

Hyr en dressincykel när du hyr en stuga hos vår stugförmedling

Bra att veta

  • Dressincykel är lätt att trampa och passar alla åldrar.
  • Har dressincykeln en bänk på sidan så kan en medpassagerare sitta där. Det finns även dressincykel utan bänk.
  • Vi har haft hunden med då vi cyklat dressin och det gick jättebra. Hunden satt med passageraren på bänken. Det kan vara en del höga ljud, du känner din hund bäst, det är viktigt att hunden känner sig bekräm.
  • Dressincykel har broms och det är okej att stanna en stund, men stannar ni för länge på spåret finns risk för kö.
  • Det går att lyfta dressincykeln åt sidan för att släppa förbi de som har mer brottom än ni. 
  • Packa en fikakorg i stugan att ta med er under turen. Glöm inte solkräm om det är varmt. 
  • Små barn kan ofta åka med i en speciell barnstol. Kolla hur det ser ut där ni bokar dressin. 
  • Led dressincykeln över trafikerade vägar. Dessa är i regel markerade med en stoppskylt.
  • Det går att vända dressincykeln med hjälp av en vändplatta i spåret. Dessa finns oftast i slutet. Dressinen går även att vända för hand.

dressincykel med hund på semestern

Cykla dressincykel i Sverige

Vi har skrivit en lista på några av dressinspåren som finns i Sverige, kanske något av dom ligger alldeles runt hörnet från stugan ni hyr hos vår stugförmedling.

Tips! Boka er utflykt i god tid, under högsäsongen är det många turister i farten och det kan bli fullbokat.

cykla dressincykel vid en stuga i Småland

Dressincykel på Smalspåret i Småland

Cykla dressin från Hulsfred till Målilla i Småland

Smalspåret i Småland har två etapper för att cykla dressin, den ena går mellan Hultsfred och Målilla som är en sträcka på 22 km. Ungefär halvvägs finns ett gammalt stationshus och en rastplats. Sedan fortsätter färden susandes genom skön natur och avslutas med att du cyklar över en sjö. På andra sidan sjön finns en rastplats med bänkar och ett utedass. Här går att bada och det går en vandringsled runt sjön.

Alla bilder i denna artikel är fotade längs sträckan Hulsfred och Målilla under vår semester i Småland. Vi bokade en halvdag vilket vi tyckte var alldeles lagom. Vi hade gott om tid för bad och fika på rastplatsen i Målilla innan vi cyklade vår dressincykel samma sträcka tillbaka.


Cykla dressin mellan Åseda och Virserum i Småland

Den andra etappen är mellan Åseda och Virserum och är ca 54 km lång. Här cyklar man förbi gamla fina banvaktarstugor och ett härligt kulturlandskap, förbi Virserums sjön och vidare in i härlig gammal skog. På Virserum station finner man även en klassisk gammal pressbyråkiosk och en orange gammal telefonkiosk båda i 50-tal stil som kan vara värda att föreviga med kameran. Packa en korg med fika, tag med extra vatten flaskor och ge dig ut på äventyr från din stuga, att cykla dressin är både miljövänligt och nyttigt för kropp och själ.


Dressincykel mellan Flaten och Gårdveda i Småland

Detta är ett nytt spår från 2020 där ni får uppleva Småland i miniatyr. Sträckan är 12 km tur och retur. Dressinen tar er igenom ett varierat landskap med flera sjöar och vattendrag.


Cykla dressincykel på dressinbanan i Tornedalen

Dressin på Österlen i Skåne

Dressincykel mellan Gyllebosjö och St: Olof i Skåne

Sträckan är ca 14 km tur o retur, här går dressin spåret mellan Gyllebosjö- St: Olof på skånska Österlen. Du kommer att passera fina beteshagar med både vanliga kossor och highland kor, hjortar och hästar, genom bokskogar och över öppna landskap. Efter 7 km så når du hållplats Gyllebosjö där dressin rälsen tar slut, här vänder du och cyklar tillbaka men först vill du kanske ta ett dopp i Gyllebosjön, eller varför inte grilla, du måste ta med dig egen grillkol och eventuell tändvätska från din stuga. Engångs grillar är inte tillåtna här då sjön är omgiven av ett naturreservat. Toalett finns vid sjön.

Läs mer och boka en dressincykel mellan Gyllebosjö och St: Olof

Cykla dressin mellan Fyledalen och Tomelilla i Skåne

En till sträcka finns mellan Fyledalen och Tomelilla, sträckan är ca 18 km tur o retur och tar ca 2 timmar att cykla, utefter leden finns 3 rastplatser anlagda varav en har grillplats, här gäller samma som ovan att du tar med egen grillkol och tändvätska från din stuga. Se upp för kossor, det finns två platser där kossor kan korsa spåret mellan deras beteshagar.

Läs mer och hyr en dressincykel mellan Fyledalen och Tomelilla

Dressincykel under din semester i Dalarna

Cykla dressin på Inlandsbanan i Dalarna 

Banan är 60 km lång och går på den nedlagda inlandsbanan, den sträcker sig mellan Vansbro och Mora i Dalarna och du kan börja färden i vilken ände du vill, här finns både tandemdressin- om man är två vuxna med två barn där alla vill sitta ihop ( då trampar två personer) eller enkeldressin vilket lämpar sig för en vuxen och två barn eller för två vuxna. Du cyklar nära älven och bredvid sjöar, genom mycket skog och vildmark. Du kan välja om du vill göra en halv eller hel dagsutflykt från din stuga och glöm inte att ta med badkläder eller fiskespön, eller korv och bröd för att grilla vid en av grillplatserna.

Läs mer och hyr en dressincykel på Inlandsbanan

 

Cykla dressincykel på dellebanan

Dressincykling på Dellenbanan i Hälsingland

Startpunkten är Delsbo station som ligger ungefär i mitten av banan och du kan välja vilket håll du vill trampa, hela sträckan mellan Hudiksvall och Hybo är 54 km lång. Färden tar dig genom tunnlar, över broar och längs vackra sjöar. Här finns det tandemdressiner där man kan cykla två stycken och med en liten bänk där barnen kan sitta på, även dressiner för dig som trampar själv och en som åker bredvid. Packa en picknick korg och ta med badkläderna för ett dopp vid Dellens strand.

Läs mer och hyr en dressincykel på Dellebanan

Dressincykel på Österlen i Skåne

Happarandabanan i Norrbotten

Vi börjar med den längsta dressinbanan i Sverige, den är hela 93 km lång och sträcker sig mellan Haparanda och Morjärv i Norrbottens län. Start punkten är Vitvattnets station och därefter kan ni välja vilket håll ni vill trampa dressinen, det ända du behöver tänka på är andra dressiner och om det skulle komma något djur på spåret, inga tåg går på rälsen eftersom järnvägen är nedlagd för tågtrafik. Du kommer att färdas genom skogar och fält, över broar och genom tunnlar och har du tur kan du även stöta på en ren eller två. Banan följer även Torne älv och förbi den berömda Kukkolaforsen där man kan fiska på det unika sättet som heter Sikhåvning. Om du hyr en stuga i närheten så rekommenderar vi att ni provar på både dressin och Sikhåvning.

Läs mer och hyr en dressincykel på Haparandabanan

 

Bilder