Dagsvandring på din semester

Publicerad 21-03-2022 av

Vandra under din stugvistelse i Sverige!

Om du är intresserad av vandring och natur så är Sverige ett perfekt mål för dig, Sverige har mycket stora skogsområden och även mycket öppna landskap som är fyllda med otaliga vackra vandringsleder, många leder finns även precis utanför dörren av din stuga. Från Skåne i södra Sverige till Lappland i norr så finns det vandringsleder för både den erfarne och nybörjare, så länge man vidtar dom rätta försiktighetsåtgärderna och klär sig efter årstiden så kan du få en fantastisk upplevelse. Respektera naturen och läs om allemansrätten så du vet vad som gäller i Sveriges skogar och efter dess leder. Här under har vi gjort ett axplock av några av dom finaste lederna i Sverige, och vi hoppas att du får en fin vistelse i din hyrda stuga och din valda vandringsled.


Dagsvandring under din semester i en stuga

Dagsvandringar på långa vandringsleder

Då många leder inte är rundslingor(startar och slutar på samma ställe) utan sträcker sig många mil, så kommer här 4 tips för att skapa en dagstur. 

 1. Vandra hälften så långt ni orkar och vandra samma väg tillbaka. Kan kännas tråkigt, men ni får se nya vyer från ett annat håll. 
 2. Har ni två bilar så kan ni lämna en bil vid ert mål och parkera en vid starten, sen hämta bilen vid start sen efter vandringen.
 3. Ni kan alltid höra med hyresvärden som hyr ut stugan till er om denne kan hämta er vid ert mål. 
 4. Anpassa vandringen efter kollektivtrafik, börja vid en busshållsplats och vandra till en busshållsplats.

Planera i förväg hur långt ni skall vandra. Tänk på att vandring i terräng tar längre tid än vanliga promenader efter väg. Jag brukar vandra ca 2 mil under en dagstur i varierad terräng. 


Dagstur när du hyr en stuga i Höga Kusten

Dagstur efter Höga kustenleden  

Höga Kusten leden i Ångermanland är nästan 130 km lång och sträcker sig mellan Hornöberget vid norra sidan av höga kusten bron till Örnsköldsvik. Efter leden hittar du många utsiktsberg och djupa urskogar, leden är indelad i 13 etapper och många av etapperna går inte långt ifrån din hyrda stuga i Höga kusten. Varje etapp är ungefär en mil vilket är en läplig sträcka för en dagstur. Leden har både lätta, medel och krävande etapper, så beroende på dig egen förmåga och hur långt och hur länge du vill vandra så är det bra att läsa på om dom olika etapperna först.

Stuga och eldplats vid lilla höga kustenleden

Vandra Lilla Högakustenleden

På norra sidan om Höga Kustenbron, vid samma ställe där Höga Kustenleden startar kan man även vandra Lilla Högakustenleden,. Det kan man säga är Höga Kustenleden i miniatyr. När ni hyr en stuga i Höga Kusten och vill ha en liten dagsvandring på ca 7 km så är denna perfekt för dig. Ni kan även vandra en kortare stärcka på 3 km. Vandringsleden bjuder på varierad terräng och väldigt vackra vyer över Höga Kusten. 


Vandra på din semester i stugan i Skåne

Vandring längs Skåneleden 

Skåneleden är totalt 1300 km lång och sträcker sig över hela Skåne, leden är uppdelad över 6 delleder med ca 119 etapper. Här vandrar man från kust till kust genom bokskog, på åsar, genom granskog och landsvägar. Det finns en stor chans att din stuga är nära någon av dessa etapper eftersom leden går genom hela landskapet, och tack vare ca 1000 markägare som har godkänt vandrare att färdas över deras marker så har leden blivit till verklighet för alla att uppleva. Välj och vraka mellan väldigt många etapper med varierad tärräng. 


stuguthyrning vid höglandsleden

Dagsvandring på Höglandsleden 

Utsikternas led som Höglandsleden även kallas, är totalt 440 km lång och sträcker sig genom Smålands landskap och består totalt av 4 olika delar. Leden tar dig genom det Småländska höglandet och består av flera mindre leder och ansluter även till flera andra leder t.ex. Aneby leden och även Östgötaleden. Södra Sveriges högsta punkt på 376 m ligger efter denna led. En utmärkt dagsutflykt att göra när du hyr din stuga i Småland är att vandra någon del av Höglandsleden. 


Hyr en stuga och vandra Södmlandsleden

Dagstur efter Sörmlandsleden 

Sörmlandsleden består av 62 etapper som sträcker sig över 1000 km, leden tar dig genom Södermanlands vackra skogar, bredvid många sjöar, längs klippor vid kusten och även över olika bergsknallar. Den lämpar sig för både den erfarne och även enklare dagsvandring för dom som inte vill vandra så långt. Den erfarne vandraren kan välja att gå hela leden, eller den som vill se sig omkring vid stugan ni hyrt kan fixa ihop en picknick korg och uppsöka någon av dom många rastplatser som finns anlagda efter leden.


Vandra Bohusleden när du hyr en stuga i Bohuslän

Vandring efter Bohusleden 

Leden är totalt ca 342 km lång och består av 27 etapper och sträcker sig mellan Lindome i södra Bohuslän till Strömstad norrut. Leden är medelsvår till svår, är du den som vill ha svårare terräng så passar den norra delen av leden dig. Efter leden så kan man få uppleva både mäktiga fästningar och slott till härliga vyer och vild vuxen skog och ett vattenfall med en fallhöjd av 46 m. För dagsturer från din stuga så behövs bara bra vandrings skor, en liten matsäck och en vattenflaska.


Dagsvandring när du hyr en stuga vid Kustleden

Fina sträckor efter Kustleden 

Kustleden går efter Bottenhavet på stigar, vägar, genom gamla byar och fiskelägen, längs vacker skogsnatur och härliga sandstränder. Längden på leden är 70 km och sträcker sig mellan Galtström i Sundsvalls kommun till Rogsta i Hudiksvalls kommun. På flera ställen efter leden finns alternativa slingor som leder tillbaka till din startpunkt utan att du behöver följa samma väg, perfekt för dig som hyr en stuga i närheten och inte vill vandra alltför långt.


Dagsvandring längs Kungsleden

Dagsvandring på Kungsleden 

Hyr du en stuga i dom allra nordligaste delarna av Sverige så kan du utforska Kungsleden som är en av världens mest populära och kända vandringsleder. Hela leden är drygt 400 km lång och sträcker sig mellan Abisko och Hemavan, leden är uppdelad i 5 delsträckor så du kan välja om du vill göra kortare etapper eller är den som vill vandra i flera veckor. Leden är dramatiskt och varierande och växlar mellan fjällbjörkskog till alpint landskap och sommartid kommer du även att få uppleva midnattssolen. Stor hänsyn krävs av dom som vandrar då renskötsel pågår efter hela leden. Det är vanligast att börja eller avsluta leden i Kvikkjokk, Abisko, Saltoluokta, Hemavan, Ammarnäs eller Vakktovare. 


Vad du skall tänka på när du lämnar stugan för en dagstur

Bra att tänka på när man ska ut och vandra 

 • Alltid respektera naturen, vi är lyckligt lottade som har allemansrätten i Sverige och det är då viktigt att vi inte bryter mot dess regler.
 • Se till att du vandrar i sköna skor eller kängor, ska man vandra en längre sträcka så kan det vara bra att ha med ombyte av skor och sockar.
 • Skavsårspåster kan vara tacksamt att ha med. Dubbla sockar minskar risken för skavsår.
 • Första hjälpen kit är bra att ha om olyckan skulle vara framme.
 • Klä dig efter årstiden, klimatet och vädret, det är inte roligt att frysa eller bli blöt under sin vandring.
 • Skräpa inte ned i naturen, det du tar med dig på din vandring tar du även med dig tillbaka. En avfallspåse är alltid bra att ha med.
 • Om du ska vandra i djup skog eller nära myrmark, se till att ta med myggmedel.
 • Ta alltid med minst en vatten flaska, även om du bara ska vara borta i några timmar.
 • En kikare kan vara roligt att ha med, det finns mycket djur, fåglar i skogen och även sälar efter kusten som kan vara roligt att kika på.
 • Skriv ut eller ladda ner kartan över leden till din mobil. Det finns flera appar där du kan ha kartan offline i fall du inte har någon täckning. 
 • Läs på hur du ställer in din ryggsäck. Enkla justeringar kan vara skonsamt för ryggen om du har lite tyngre packning.

Bilder