6 sagolika vyer i Höga Kusten

Publicerad 27-09-2021 av

Letar du efter spännande bergstoppar att utforska under er stugsemester i Höga Kusten? Här har vi samlat några fina turer för alla er som hyr en stuga i Höga Kusten.

Höga kusten är ett landskap med otaliga bergstoppar, och när man kör eller vandrar runt i området så är det ofrånkomligt att blicken söker sig uppåt. Landskapet öppnar ofta upp sig och det går aldrig att missa vyerna med dom karaktäristiska bergen i bakgrunden som ger Höga Kusten både sitt namn och den unika natur som finns just här. 

Vi har här samlat ett axplock av mindre kända berg som går att besöka under din semester i Höga Kusten. Det kan vara en trevlig dagsutflykt från er stuga, en del av bergen kräver att man är i bra kondition och är rörlig i lederna. Dom flesta kan dock vem som helst besöka, gammal som ung.

Sök och boka en stuga till semestern i Höga Kusten

Dalsberget i Höga Kusten

1. Dalsberget i Höga Kusten

Dalsberget är det högsta berget i Nordingrå trakten med sina 333m och utsikten är magisk. Dalsberget var det enda stycke land i detta område som stack upp ovanför ytan när inlandsisen smälte och är ett så kallat kalottberg. Från byn Mäland går en stig upp till toppen, efter stigen upp till toppen så finns det flera utsikts platser att beskåda den fina utsikten över Höga Kusten, se till att inte gå för nära kanten bara.  Väl uppe finns en stuga att vila benen i och man kan även skriva in sitt namn i gästboken. Stigen är inte alltid så lätt att gå och kan ofta likna en bäck vid häftiga regnväder, beräkna att vara iväg i några timmar från er stuga för denna utflykt. 

Ladda ner karta över Dalsberget i Höga Kusten

Vägbeskrivning till Dalsberget

E4 söderifrån: Sväng höger ca 20 km efter Höga Kustenbron vid skylten Gallsäter, följ sedan skyltarna mot "Nordingrå kyrka". Efter ca 10 minuter kommer ni till byn Mäland där det finns en liten parkering med skyltar mot Dalsberget. Med parkeringsskylten i ryggen ska man gå rakt fram över åkern till den blåmarkerade leden. 

Läs om Skuleberget och andra pärlor i Höga Kusten


Omneberget i Höga Kusten

2. Omneberget i Höga Kusten

Inte så långt ifrån Dalsberget finner vi Omnebergets naturreservat, man kan faktiskt se båda bergen från respektive topp. Omneberget med en höjd av 221m har en magnifik utsikt och har man höjdskräck så ska man inte gå för nära kanten när man är väl uppe. Berget är ett så kallat sydväxtberg och har nästan lodräta bergssidor som sluttar ner till Omnesjön som ligger nedanför. Berget har en speciell och rik flora där man kan hitta många hasselbuskar och många rariteter av blommor.

Det finns två leder upp till bergets topp, ena leden utgår från Omnebadet och är väldigt brant så det kräver att man har god kondition och kan lyfta på benen om man väljer denna led. Den andra leden utgår från Omne by som ligger runt hörnet från Omnebadet och är mycket lättare vandring upp till toppen. Detta berg har ingen stuga på toppen, men istället ett vindskydd med en tillhörande gästbok att skriva in sig i.

Ladda ner karta över Omneberget i Höga Kusten

Vägbeskrivning till Omneberget

Kör förbi Nordingrå och mot Norrfällsviken. Sväng av Omnebadet och parkera. Du kan även ta dig till omneberget med buss från dintur. Busshållplatsen heter Omne, det går även att kliva av bussen vid infarten till Omnebadet. 


Utsikt vid Stugan på Valkallen i Höga Kusten

3. Valkallen i Höga Kusten

Valkallen med sina 240 m över havet ligger i Lövvik i södra delen av Höga Kusten, här förbi går även Höga kusten leden och dom båda stigar som leder upp till toppen ansluter även direkt till leden. Vandringen upp (om man väljer att gå stigen som säger ”genväg”) kan vara bitvis mycket krävande och god rörlighet krävs. Den andra leden upp är mycket plattare dock mycket längre att gå. Väl uppe så bjuder Höga Kusten på en milslång utsikt, det är mycket wow faktor uppe på toppen där man kan se hela Höga Kusten bron i bakgrunden, och Ångermanälven som rinner alldeles nedanför berget, mot andra sidan så breder havet ut sig. Det finns en stuga, utedass, grillplatser och övernattningsmöjligheter på toppen av berget.

Ladda ner karta över Valkallen i Höga Kusten

Vägbeskrivning till Valkallen

Efter Höga Kustenbron tar ni av mot Lövvik, strax efter att ni passerat Lövvik så ser ni skyltar om att Höga Kusten leden tar av åt höger, där på lägdan en liten bit upp för backen finns en parkeringsplats. Sedan fortsätter ni följa höga kustenledens skyltar till fots ett par hundra meter tills ni ser skylten om Valkallen. 

Läs även om Lilla Högakustenleden som går över berget som skymmer ena bropelaren på bilden ovan.

Utsikt vid Ringkallen i Höga Kusten

4. Ringkallen i Höga Kusten

Ringkallen med sina 273 m ligger mitt i hjärtat av Höga Kusten och är ett av Nordingrås större bergsmassiv. Att ta sig upp till toppen är relativt lätt då det går en skogs bilväg från byn Kåsta hela vägen upp, håll utkik efter en skylt ”Ringkallen” och parkera bilen där. Ringkallen är också ett avancerat klätterberg som drar klättrare från hela Sverige och kräver på sina lodräta bergsväggar mycket god klättervana. När man väl har gått hela vägen upp till toppen så är den första utsikten mils lång in mot landet och med Nordingråtrakten i bakgrunden. Fortsätter man förbi den höga mast som står på toppen och går igenom lite skog så kommer man ut på en avsats och därifrån har man en häpnadsväckande utsikt över hela kusten och med havets horisont i bakgrunden. Här uppe finns ingen topp stuga men det finns picknik bord att vila benen vid, och här kan ni njuta av det fika som ni gjort i ordning och tagit med från er stuga.

Ladda ner karta över Ringkallen i Höga Kusten

Vägbeskrivning till Ringkallen

Ringkallen ligger vid Gaviksfjärden. Åk från Nordingrå mot Häggvik, ta inte av ned mot Häggvik utan fortsätt vidare på vägen och ta höger precis innan Gärdetjärnen upp på en liten grusväg. Följ denna väg fram till en parkeringen och därifrån är det en kort vandring.



Högklinten i Höga Kusten

5. Högklinten i Höga Kusten

Högklintens naturreservat med högsta topp på 281m, här uppe har du en bedövande vacker utsikt som vid klart väder sträcker sig ända från Örnsköldsvik till Härnösand. 

Utsikt från Högklinten i Höga Kusten

Här hittar du även ett tio tal grottor att utforska och världens högst belägna klapperstensfält. Det är relativt lätt att ta sig upp till toppen då det går en bilväg hela vägen upp den är dock igenbommad så man måste gå ifrån parkeringen, det kan vara bitvis brant att gå och det är en ca 2km vandring från parkeringen upp till toppen.

Ladda ner karta över Högklinten i Höga Kusten

Vägbeskrivning till Högklinten

 Kör du från Nordingrå mot Mjällom. Ca 1 km före Mjällom så tar man av till vänster (det är skyltat vid vägen). Efter ca 3-400 m så tar man vänster igen, sen kommer du till parkeringen där du fortsätter till fots.

Hitta fler intressanta utflyktsmål som du kan göra från din stuga i Höga Kusten

Utsikt från Gälingen i Höga Kusten

6. Lill Gälingen och Stor Gälingen i Höga Kusten

Lill Gälingen ca 200m högt är en av dom få utsiktsplatser som man kan nå med bil och är därför också tillgänglighetsanpassad, utsikt Höga Kusten som Lill Gälingen också kallas är ett helt privat initiativ och är vanligtvis öppet mellan 9-21:00 när det är bar mark ute. Uppe på toppen så finns här grillplats med vindskydd, flera bänkar att vila fötterna vid, och ett utedass. Utsikten är mycket vacker över världsarvet och vid klart väder så kan havet skymta vid horisonten.

Att bestiga den 267 m höga Stor Gälingen som ligger alldeles bredvid Lill Gälingen kräver rätt bra kondition och bra röresleförmåga då det är ganska stenigt på vägen upp till toppen. Väl uppe så finns här en raststuga och en intill-liggande stuga med möjlighet till övernattning. Utsikten vid grillplatsen framför stugan är I riktning norrut och  innåt landet men lika bedövande vacker som alla andra berg I Höga Kusten. Vägen upp till Lill Gälingen är ca 2,5km, och alldeles innan man når toppen så kör man igenom ett grustag, där till vänster är även stigen upp till Stor Gälingen.

Ladda ner karta över Gälingen i Höga Kusten

Vägbeskrivning till Gälingen

Ta av från E4:an vid trafikplatsen i Gallsäter och kör mot Kramfors. Följ väg 332 till Skog och ta av åt höger vid infarten till campingen, det är skyltat vid infarten.

Bilder